Новини

Служба у справах дітей опікується дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах

Служба у справах дітей Хмельницької міської ради зосереджує зусилля на забезпеченні соціального захисту дітей, питаннях подолання бездоглядності дітей, профілактики правопорушень у підлітковому середовищі.

На обліку в службі перебуває 168 дітей: 47 дітей-сиріт; 76 дітей, позбавлених батьківського піклування; 42 - які опинились у складних життєвих обставинах, чиї батьки ухиляються від виховання дітей; 2 - які зазнали насильства. Минулого року перебувало на обліку 178 дітей.

Протягом 2019 року виконавчий комітет ухвалив 16 рішень про призначення опіки (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування; 32 – про надання дітям статусу; 8 – про втрату статусу дітьми у зв’язку з усиновленням; 24 - із надання дозволів на здійснення правочинів щодо відчуження нерухомого майна, співвласниками або користувачами якого є малолітні (неповнолітні) діти, 22 - про відмову в реалізації арештованого майна, право користування чи власності на яке мають діти, 22 – про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, 32 – про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України; 2 – про способи участі батьків у вихованні дітей, місце та час їх спілкування, 2 – про визначення місця проживання дитини, 1 - про утворення комісії з використання у 2019 році субвенції з державного бюджету на забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, 5 - про встановлення опіки над майном дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування 2 рішення про реєстрацію народження покинутих у закладах охорони здоров’я дітей.

Протягом звітного періоду організовано 55 профілактичних рейдів ("Діти вулиці", "Вокзал", "Підліток"), відвідано 347 сімей.

Ініційовано 88 притягнень до адміністративної відповідальності батьків та осіб, що їх замінюють, за неналежне виконання батьківських обов'язків: ст. 184 – 24, ст. 17-3 - 3.

Отримано 16 повідомлень з організацій і від громадян про вчинення насильства в сім'ї. Вжито заходів негайного реагування.

Передано в Хмельницький міськрайонний суд 5 позовів органу опіки та піклування щодо позбавлення батьківських прав та 1 позов про відібрання дітей у матері без позбавлення її батьківських прав. Протягом звітного періоду суд прийняв рішення про відібрання 5 дітей у батьків без позбавлення батьківських прав, 17 батьків позбавлено батьківських прав стосовно 22 дітей.

За спільним з міськрайонним управлінням юстиції, правоохоронними органами графіком заплановано і проводяться просвітницько-профілактичні заходи в навчальних закладах міста з питань попередження насильства в сім'ї; з роз'яснення вимог чинного законодавства про відповідальність неповнолітніх осіб за скоєння злочинів і правопорушень, відповідальність батьків за виховання дітей; попередження вживання алкогольних, тютюнових і наркотичних речовин. Щотижня працівники служби виїжджають у комп׳ютерні клуби на території міста. У цих закладах та під час профілактичних бесід з учнями у навчальних закладах міста роз׳яснюються вимоги наказу Міністерства охорони здоров׳я від 15.12.2009 року № 947 "Про затвердження Державних санітарних норм і правил влаштування, утримання, обладнання та організації роботи закладів, які надають послуги з комп׳ютерної ігрової діяльності дітям". Працівники служби беруть участь у міських колегіях, семінарах та круглих столах, організованих іншими структурними підрозділами виконавчого комітету, надаються методичні рекомендації керівникам навчальних закладів, роз'яснюються вимоги чинного законодавства, що стосуються захисту прав та інтересів дітей, доводяться до відома зміни в законодавстві.

Служба забезпечує діяльність консультативно-дорадчого органу - комісії з питань захисту прав дитини. Двічі на місяць проводяться засідання комісії, на яких розглядаються питання захисту прав дітей. До того, як внести питання на розгляд комісії, працівники служби проводять бесіди з обома батьками, обстежують їхні житлово-побутові умови, консультують, роз’яснюють вимоги законодавства, допомагають прийняти компромісні рішення. Проведено 31 засідання.

Служба сприяє реалізації права дітей на виховання у сім'ї, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом звітного періоду прийнято рішення про всиновлення 23-х дітей громадянами України, 9 - іноземними громадянами. Під опіку та піклування влаштовано 21 дитину, в дитячий будинок сімейного типу – 4 дитини-сироти. У м. Хмельницькому функціонує один дитячий будинок сімейного типу (в ньому виховуються 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) і дві прийомні сім'ї (у них виховуються 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування). На території м. Хмельницького проживає 116 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім'ях опікунів і піклувальників (це - діти-хмельничани та з інших населених пунктів).

Проводяться інформаційні кампанії у засобах масової інформації з питань підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання, зокрема, це – виступи на місцевому радіо, публікації на сайті Хмельницької міської ради. Крім того, виготовлено та розповсюджено буклет із зазначенням кроків особи, яка виявила бажання взяти в сім'ю дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, до усиновлення; а також буклет зі змістом статей чинного законодавства, що стосується усиновлення дитини. На особистих прийомах особам, які бажають усиновити дитину, надаються роз'яснення, а також рекомендації щодо проходження навчання у Центрі соціальних служб для дітей, сім׳ї та молоді.

Вживаються дієві заходи щодо повернення дітей із державних закладів у біологічні родини та недопущення влаштування дітей до державних закладів. З усіма батьками, чиї діти тимчасово перебували у державних закладах, проведено роз’яснювальні бесіди, обстежено житлово-побутові умови, надано рекомендації.

Забезпечено своєчасне виявлення та превентивне виховання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, просвітницька робота та правова допомога їхнім батькам. Налагоджено взаємоінформування між управліннями, відділами виконкому, навчальними закладами міста щодо таких дітей. Постійно здійснюються взаємозвірки. Налагоджену тісну співпрацю з міським Центром соціальних служб для сім׳ї, дітей та молоді, які забезпечують соціальне інспектування сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, правоохоронними органами, спільно обстежують умови проживання дітей, з׳ясовують потреби та надають методичну допомогу, проводять профілактичні бесіди. Кількість дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, порівняно з 2018 роком зменшилася на 10.

Служба контролює стан утримання житла, право власності або користування яким мають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. На сьогодні 4 дітей є одноосібними власниками житла та 32 – співвласниками, 79 - мають право користування квартирами чи приватними будинками.

За поданням служби у справах дітей діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, які виховуються в сім'ях опікунів (піклувальників), інтернатних закладах, що досягли шістнадцяти років та потребують поліпшення житлових умов, ставляться на квартирний облік осіб для першочергового отримання житлової площі. Впродовж останніх п׳яти років 26 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа поставлено на облік осіб, які потребують поліпшення житлових умов у позачерговому порядку.

Проведено заходи для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, до Дня знань. Діти отримали навчальне приладдя на суму 14 775,48 грн. 18 грудня діти названих категорій переглянули театралізовану виставу, отримали солодкі подарунки на суму 35 224 грн до новорічних свят.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!