Новини

Презентація, ток-шоу, творча зустріч відбудуться 27 вересня в рамках літературного фестивалю «Слово єднає!»

27 вересня о 10.00 у центральній міській бібліотеці (вул. Подільська, 78) відбудеться «Бенефіс гостя фестивалю – Мирослава Дочинця». Творча зустріч пройде в рамках міського літературного фестивалю «Слово єднає – 2019», що присвячений Дню міста Хмельницького.

Книги Мирослава Дочинця займають топових позицій у рейтингах книгарень, його книжки також зайняли важливе місце в української сучасній літературі, високо підносять саме українське слово. Яскраві особистості та їхні влучні сентенції рясніють у кожній книжці письменника, пробиваючи шлях до читачів різного віку та соціального статусу.

Мирослав Дочинець є автором близько двадцяти книг – «Він і вона», «Краєвид із жінкою», «Хліб і шоколад», «Руки і душа», «Лис», «Дорога в небо – до людей», «Булава і серце», «Місячна роса», «Вічник», «Криничар», «Горянин», «Світован», філософсько-психологічних заповітів карпатського мудреця «Многії літа. Благії літа», що стали українським народним бестселером. Його проза перекладалася угорською, словацькою, румунською, польською, французькою, російською, італійською, англійською, японською мовами.

Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. За плідну і самобутню творчу діяльність відзначений низкою літературних премій, в тому числі трьох міжнародних, а також відзнакою «Золотий письменник України» за найбільші наклади. В 2014 році за романи «Криничар» та «Горянин» удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка. Книги М. Дочинця масово ширяться серед читачів, викликають все більший інтерес за межами України. За романами «Лис» та «Вічник» готуються знімати кіно. «Вічник» також інсценізовано студентським театром у Лондоні. З ініціативи педагогів підготовлено й видано версії книжок для дітей – «Бранець Чорного Лісу», «В’язень замку Паланок», «Напутні дари – для дітвори».

Як видавець втілює різні видавничі проекти, зокрема опікується серіями книжок «Домінія слова», «Трава Парнасу», «Книжкова полиця Вічника». Допомагає бібліотекам Закарпаття та України літературою.

27 вересня о 15.00 у Хмельницькій дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва (вул. Проскурівська, 65) відбудеться презентація проєкту «Графіка української мови» та майстер-клас відомого графіка, майстра каліграфії, лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка – Василя Яковича Чебаника.

Презентація пройде у форматі скайп-зустрічі. Її організують міські бібліотеки Києва та Хмельницького (в рамках Хмельницького міського літературного фестивалю «Слово єднає!», що відбувається з нагоди Дня міста Хмельницького).

Метою проєкту «Графіка української мови» є повернення графіки літер до справжньої допетровської кирилиці. Віднайшовши в архівах українську абетку, Майстер на її основі створив сучасний шрифт «Рутенія».

Під час зустрічі літери абетки оживатимуть не лише під пером Василя Чебаника, а поєднуватимуться з художніми образами у коротких анімаційних роликах Дмитра Лісенбарта.

27 вересня о 17.00 у читальному залі центральної міської бібліотеки (вул. Подільська, 78) відбудеться ток-шоу «Якою повинна бути книга 21 століття». Воно стане одним із заключних заходів цьогорічного літературного фестивалю «Слово єднає!».

У ток-шоу візьмуть участь освітяни, літератори-початківці, знані автори з Хмельниччини, інших куточків України та сусідніх держав. Серед них – Мирослав Дочинець (м. Мукачево), Михась Скобла (Республіка Білорусь), Ірина Федорчук, Віктор Крупка, Сергій Головатюк (м. Вінниця), Людмила Ромен (м. Суми), Мар’яна Лелик (м. Київ), Олена Осмоловська (м. Київ), Ірина та Микола Сичови (м. Старобільськ). А також захід відвідають найактивніші читачі міських бібліотек.

Поговоримо про те:

  • Якою має бути книга 21 століття?
  • Які теми у сучасній українській літературі заслуговують на висвітлення?
  • Якій книзі віддає перевагу сучасний читач – електронній чи паперовій?
  • На що звертає увагу сучасний читач при виборі книги для прочитання?
  • Які читацькі уподобання сучасних читачів?

Активному обговоренню та живій дискусії сприятиме перегляд відеоопитування, яке напередодні провели серед читачів міських бібліотек-філій. Воно допоможе реальніше оцінити ситуацію, котра стосується сучасних читацьких уподобань та літературного інтересу.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!