Новини

Листя та «зелені відходи» з приватних домоволодінь на полігоні ТПВ приймаються безкоштовно

Осінні місяці - пора прибирань. В цей час власники приватних домоволодінь активно наводять лад у своїх господарствах, але варто пам’ятати, що не лише приватна територія потребує прибирання, але й усе місто наш спільний дім, тому не варто складувати зелені відходи та гілля поблизу контейнерних майданчиків, на зелених смугах поблизу доріг. Саме «зелені відходи» є основними утворювачами несанкціонованих звалищ. На перший погляд найлегшим способом позбутися «зелених відходів» є спалювання, але нагадуємо, що в жодному випадку не можна цього робити, адже це завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій, особливо у пожежно-небезпечний період.

Особливо небезпечно та шкідливо розводити багаття на присадибних ділянках із рослин, які були оброблені хімічними речовинами. Найбільшу кількість хімікатів вбирає бадилля картоплі, адже для знищення колорадського жука картоплю скроплюють різними хімікатами, часто навіть не задумуючись про їх склад. А вдихання продуктів згорання цих сполук ще шкідливіше, ніж самих сполук, і може бути надзвичайно небезпечним для здоров’я.

До складу тарифу на вивезення твердих побутових побутових відходів не входить плата за вивезення листя, зелених відходів з городів та гілля. Таким чином ХКП «Спецкомунтранс» не має підстав для здійснення навантаження та вивезення гілля, листя та зелених відходів з території майданчиків та загальноміської території.

Закликаємо власників приватних домоволодінь компостувати листя та відходи з городів у компостних ямах на власних земельних ділянках. Також можна власним транспортом вивезти листя на територію полігону твердих побутових відходів. І можна замовити спецтехніку для вивозу листя на територію полігону ТПВ. Від фізичних осіб прийом листя та «зелених відходів» безкоштовний.

Подібна ситуація з гіллям – можна вивезти власним транспортом, замовити транспорт або скористатися послугами ХКП «Спецкомунтранс», яке у перший тиждень місяця здійснює вивіз гілля від приватних будинків відповідно до графіку, який надано квартальним та власникам приватних домоволодінь. Для того щоб гілля приймали на полігоні твердих-побутових відходів або його забрали працівники комунального підприємства з гілок потрібно сформувати в’язанки з довжиною гілля 0,8-1,2 м.

Листя, зелені відходи з городів та гілля від власників приватних домоволодінь на полігоні ТПВ приймаються безкоштовно.

Також управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста нагадує: відповідно до Правил благоустрою території міста Хмельницького забороняється спалювати листя, гілля, сухостій, сміття, побутові та інші відходи. Порушення вимог цих Правил та природоохоронного законодавства тягнуть за собою накладення штрафів на громадян від 340 грн до 1360 грн і на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 грн до 1700 грн.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!