Новини

В «Університеті третього віку» триває набір слухачів

На базі Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) працює «Університет третього віку». Основна мета «університету» – можливість для пенсіонерів знаходитися в соціумі, знайти друзів і спілкуватися з ними, що допоможе швидше адаптуватися до складних умов суспільного життя.

Метою надання послуги є реалізація принципу навчання людей старшого віку впродовж усього життя та підтримка фізичних, психологічних та соціальних здібностей.

Основними завданнями надання послуги є організація та проведення безкоштовного навчання та освітніх заходів для людей похилого віку згідно з затвердженими директором територіального центру програмами та планами організації послуги.

Слухачами курсу можуть бути жінки від 55 років, чоловіки від 60 років, місце проживання яких зареєстроване в місті Хмельницький та які мають пенсійне посвідчення. Слухачі можуть мати освіту будь-якого рівня та мають бути зацікавленими в участі в освітніх програмах.

Програма курсу включає теми, що стосуються теоретичних знань та підходів до вивчення проблем людей похилого віку, передбачають набуття слухачами знань щодо збереження здоров'я, організації життя в старшому віці, правової грамотності, вмінь використання сучасних комунікаційних та інформаційних технологій, організації дозвілля тощо.

Навчальний (базовий) курс триває протягом академічного року (дата початку та закінчення навчання визначається директором). Рекомендована тривалість курсу – 72 навчальні години, що передбачає навчання протягом 1 години 40 хв. (два заняття по 40 хвилин з перервою 20 хвилин), кожного тижня у визначені дні. Якщо слухачі закінчили базовий курс, вони можуть об'єднуватися в групи (факультети) за інтересами та продовжувати навчання, відповідно до їх потреб, уподобань та інтересів.

Територіальний центр заохочує слухачів, видаючи їм сертифікати, що підтверджують опанування слухачами базової програми відповідного курсу.

Університет користується великою популярністю серед пенсіонерів. Якщо в 2017 році було прийнято 344 заяви, то в 2018 році – уже 663 заяви.

В 2017 році було 8 факультетів (іноземні мови: польська - 4 групи, англійська - 4 групи, німецька - 1 група; правознавство - 2 групи; психологія -2 групи; крою, пошиття та ремонту одягу - 2 групи; основи володіння оргтехнікою - 5 груп та 38 осіб навчаються індивідуально; українська мова -1 група; хоровий спів - 1 група; прикладне мистецтво - 2 групи), на яких навчалися слухачі із 20 груп і 38 осіб навчалися індивідуально.

В «Університет третього віку» у 2018 році запрацювали 15 факультетів, які загалом мають 54 групи. Найпопулярніші факультети університету: основи володіння оргтехнікою (15 груп); англійська мова (7 груп); польська мова (5 груп). Також великий попит мають індивідуальні заняття з вивчення смартфонів, планшетів та ноутбуків.

Загалом в університеті навчались 850 людини, слухачі могли відвідувати 2 факультети.

Університет діє на базі Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за адресою вул. Перемоги 7а. (каб. 18). Телефон для довідок 098-966-46-86 (понеділок- п’ятниця з 9:00-16:00 год.)

Для вступу необхідні такі документи: заява на ім’я директора територіального центру; копія паспорта; копія пенсійного посвідчення.

Нагадуємо усім бажаючим, що продовжується набір слухачів на 2019-2020 навчальний рік в «Університет третього віку» за напрямками:

Агроландшафт

Англійська мова

Готуємо разом (новинка)

Історія України

Крій, пошиття та ремонт одягу

Малювання

Мистецтво дизайну

Німецька мова

Основи володіння оргтехнікою (ОВО)

Основи збереження здоров’я

Основи християнської етики (новинка)

Польська мова

Правознавство

Прикладне мистецтво

Психологія

Українська мова

Фолькльор

Хореографія

Хоровий спів

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!