Новини

Підбито підсумки фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств міста

Під час розширеного засідання виконавчого комітету підбили підсумки фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств міста Хмельницького у 2018 році.

На кожному з них працювали балансові комісії, вивчаючи документацію та реальний стан справ. Також аналізувалися стратегії розвитку підприємств. За результатами балансової перевірки фахівці підготували для кожної установи рекомендації. Декілька особистих побажань підготували міський голова Олександр Симчишин і голова балансової комісії Володимир Гончарук, який виступив з доповіддю із зазначеного питання.

Станом на 1 січня 2019 року у Хмельницькому функціонує 34 комунальних підприємства, 24 з яких, за результатом проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності, є прибутковими (отримали у 2018 році прибутків на загальну суму 32,5 млн гривень). Найприбутковішим підприємством є КП “Хмельницький міський центр первинної медико - санітарної допомоги № 2”, яке отримало 16,3 млн. грн. Великі прибутки також у КП “Хмельницький міський центр первинної медико - санітарної допомоги № 1” – 9,1 млн. грн., МКП ринок “Ранковий” – 1,6 млн. грн., КП “Технагляд” - 1,5 млн. грн. Середня заробітна плата у 2018 році складала 7669 грн., тоді як у 2017 році ця цифра сягала 5284 грн.

Із управляючих муніципальних компаній у 2018 році найкраще спрацювали УМК "Центральна" та "Південно-Західна", найгірше - УМК "Озерна" і «Дубове».

Показники фінансового результату в межах затверджених фінансових планів виконали 24 комунальних підприємства, 10 підприємств отримали результат гірший, ніж було передбачено фінансовими планами.

Два комунальних підприємства спрацювали з нульовим фінансовим результатом: МКП “Муніципальна дружина”, МКП "Муніципальна телерадіокомпанія “Місто”.

Найбільшу суму збитків отримали МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” - 59,2 млн. грн., КП “Південно-Західні тепломережі” - 30,7 млн. грн., МКП “Хмельницькводоканал” - 14,9 млн. грн., ХКП “Електротранс” - 4,9 млн. грн. Загальна сума збитків по зазначених підприємствах становить 109,7 млн. грн. та на 1,0 млн. грн. більше загальної суми збитку по всіх підприємствах. Не своєчасне відшкодування з Державного бюджету коштів у розмірі невідповідності тарифів на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення фактичним витратам на їх виробництво (перших трьох підприємств), які регулюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, спричинило від’ємні фінансові результати зазначених підприємств.

«Ефективність – головний для нас критерій роботи, - наголосив міський голова Олександр Симчишин, звертаючись до керівників комунальних підприємств. – Що стосується управляючих муніципальних компаній, я особисто проконтролюю виконання вами проведення зборів з мешканцями житлових будинків щодо інформування про результати діяльності УМК за 2018 рік. Питання підзвітності – це питання подальшої конкурентності. З кожним роком все більше і більше буде заходити на ринок цих послуг приватних управителів. Тому муніципальний управитель повинен розуміти: якщо споживач платить, то має право і вимагати. В іншому випадку - звернеться до приватного управителя. Це ділові відносини у конкурентному середовищі».

Керівникам підприємств повідомлено, що протягом 2019 – на початку 2020 року буде проведено аудиторські перевірки на ще 6 комунальних підприємствах.

У звичному режимі члени виконавчого комітету обговорили та підтримали понад 80 питань порядку денного.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!