Новини

Питання булінгу у шкільному середовищі розглянули на засіданні міжвідомчої координаційно-методичної ради

Відбулося засідання Хмельницької міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, яке провела голова ради, керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій. Актуальність питань, що розглядались на засіданні, зумовлена гостротою проблеми такого соціального явища як булінг, який отримав поширення в усьому світі і в тому числі Україні, не є винятком і наше місто.

У наш час проблема булінгу (цькування) стала доволі розповсюдженим та масовим явищем: в багатьох країнах світу серед підлітків продовжують набувати поширення прояви жорстокості, агресії та психологічного тиску. При цьому, жертвами булінгу стають не тільки в реальному, а й у віртуальному світі – сьогодні неабияку небезпеку несе в собі так званий «кібербулінг» (інтернет-цькування), а також закриті групи, що пропагандують екстремістську, антисоціальну поведінку, суїциди тощо.

У ході роботи заслухано та обговорено інформацію про вжиття заходів закладами освіти щодо розпізнавання та реагування на випадки шкільного булінгу та кібербулінгу, про проведення правоосвітницької роботи в молодіжному середовищі та організацію правовиховної роботи у закладах культури міста. Визначено шляхи співпраці структурних підрозділів міської ради (Департаменту освіти та науки, управління молоді та спорту, управління культури і туризму) з Головним управлінням юстиції області, Національною поліцією задля подолання проблеми булінгу у шкільному середовищі та збільшення рівня правової свідомості школярів міста.

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском та є гострою проблемою сучасності.

За даними дослідження UNICEF Україна за 2017 рік, 67% дітей стикалися з булінгом (були жертвою або свідком), а 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. 25% - говорили про це не з дорослими (з другом чи братом/сестрою). З тих, хто мовчать – 40% соромляться про це говорити, а 22% вважають, що це нормальне явище.

19 січня 2019 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”.

Так, Закон України “Про освіту” доповнено пунктом, яким передбачено, що булінг (цькування) – це діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Запроваджено адміністративну відповідальність за булінг.

Відтепер вчинення булінгу неповнолітньою чи малолітньою особою карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин. У разі цькування малолітніми віком до 16 років, відповідають їхні батьки або особи, що їх заміняють. До кривдників або їх батьків застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Знущання, вчинені повторно упродовж року або групою осіб караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу.

Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Прийняття закону встановило чітку процедуру та порядок як реагувати на ситуації булінгу. В рамках кампанії #CтопБулінг Міністерством юстиції розроблено інформаційні матеріали, з яких можна дізнатися, які види булінгу існують та як діяти в ситуації, якщо ви стали свідком булінгу. Крім того, в них міститься інформація для батьків, чиї діти стали жертвами цькування або ж самі вчиняють насилля щодо інших дітей, а також інформація про відповідальність за булінг. Тому на кожному заході працівники головного територіального управління юстиції розповсюджують буклети та плакати для інформування широкого кола осіб.

Крім того, з 10 по 14 вересня 2018 року головним територіальним управлінням юстиції проводився Тиждень протидії булінгу, протягом якого проведено тематичні уроки “Стоп булінг” в закладах загальної середньої освіти міста. Метою проведення таких уроків було вироблення нульової толерантності до проблеми булінгу, навичок надання і отримання допомоги.

Також уже в поточному році, а саме з 4 до 17 лютого, тривала посилена інформаційна компанія #СтопБулінг в усіх школах міста. Для проведення тематичних уроків залучались працівники відділів ДВС та ДРАЦС міста, а також державні та приватні нотаріуси.

Загалом з початку старту компанії головним територіальним управлінням юстиції у співпраці з органами освіти та науки проведено понад 1000 правоосвітніх заходів по булінгу, а саме: тематичні уроки “Стоп булінг” в закладах загальної середньої освіти, семінари для вчителів правознавства та класних керівників закладів освіти, лекції для батьків.

Від початку року управління молоді та спорту міської ради організовує показ фільму хмельницьких авторів «У нас був шкільний бал» старшокласникам шкіл міста. Стрічка - соціальна драма, яка порушує проблему булінгу (цькування) у підлітковому середовищі.

До проведення заходів з протидії булінгу (лекцій, тренінгів) у шкільному та молодіжному середовищі долучаються працівники міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, комунальної установи «Молодіжний центр».

У лютому цього року у Хмельницькому вперше проведено акцію марш “рожевих сорочок”. Понад півтисячі школярів і студентів міста вийшли на майдан Незалежності з рожевими кульками та елементами одягу рожевого кольору. На плакатах і прапорцях були заклики проти цькування та приниження прав і свобод людини. Мирною ходою учасники акції пройшли вулицями Соборною та Проскурівською до кінотеатру імені Шевченка.

Також у місті триває проект «Булінг без рожевих окулярів». У рамках проекту планується комплексно дослідити явище булінгу серед учнів міста шляхом опитування та вивчення думки батьків. Організатор акції – Молодіжна громадська рада при управлінні молоді та спорту міської ради.

У закладах освіти проводяться тренінги, тематичні зустрічі та заняття, круглі столи, бесіди, консультації, організовуються спільні перегляди та обговорення тематичних відеосюжетів всіма учасниками освітнього процесу щодо ненасильницьких методів поведінки та виховання, вирішення конфліктів, управління власними емоціями та подолання стресу тощо.

Заходи щодо протидії булінгу у шкільному середовищі проводять і бібліотеки міста. Зокрема, з метою розвитку в учнях відповідальності, виховання почуття поваги до учителів та учнів організовано правові соціальні лекції «Стоп, булінг!» та інші.

Докладніше – у сюжеті МТРК «Місто».

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!