Новини

Учні СЗОШ №12 власними руками виготовили обереги для своїх матусь

Напередодні Дня матері в музеї історії міста Хмельницького відбувся майстер-клас із виготовлення ляльки-круп`янки. У захопливому дійстві взяли участь третьокласники Хмельницької СЗОШ №12 під керівництвом вчительки Ірини Миколаївни Міщук. А також до виготовлення оберегів із задоволенням долучилися представники ЗМІ та музейники.

Директор музею Галина Барабаш розповіла гостям про історію відзначення в світі та в Україні Дня матері. А також про традиції виготовлення народної іграшки-оберегу – ляльки-круп`янки.

Лялька-круп`янка – слов`янська обережна лялька, що притягує в дім достаток і багатство. Основною її складовою є крупа, що символізує урожай і прибуток. Ляльку-круп`янку або круп`яничку традиційно робили без обличчя, як і інших обрядових ляльок, аби запобігти вселенню поганого духу. Її ставили на покуті, або «красному» куті в хаті. Цей оберіг заведено дарувати на новосілля, весілля. Така лялька, виготовлена з любов`ю дитячими руками, стане добрим подарунком для дорогої матусі.

Науковий співробітник музею Марина Грень поділилася зі школяриками секретами виготовлення круп`янки. Ляльку наповнювали гречкою, пшоном, рисом, вівсом, перловкою тощо. Також на дно мішечка-основи клали монетку на щастя та добробут. У голодні неврожайні роки з неї могли відсипати зерна, якщо їжі не вистачало. У кожного виду крупи було власне значення. Наприклад, найдорожчим був рис, тому він символізував багатство, гречка – достаток, перловка – ситість, овес – силу… Перед посівом жменя зерна бралася з ляльки, а після збору врожаю її наповнювали свіжими зернами. Виготовляти ляльку треба зі світлими помислами, любов`ю та добрими побажаннями людині, для якої готуєш подарунок.

Зацікавлені діти натхненно взялися за створення оберегів з підготованих працівниками музею матеріалів. У кожного вийшла власна оригінальна круп`яничка – сувенір-оберіг для улюбленої матусі. А на згадку про добру справу учасники зробили спільні світлини.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!