Новини

Хмельницькі старшокласники поспілкувалися із дисидентом та почесним громадянином міста Кузьмою Матвіюком

В рамках проекту «Вивчай Україну» старшокласники загальноосвітніх шкіл №№7, 8, 9, 12 та гімназії №2 мали унікальну можливість поспілкуватися із політичним в’язнем, науковцем, почесним громадянином міста Хмельницького Кузьмою Івановичем Матвіюком. Зустріч відбулася в архівному відділі Хмельницької міської ради.

Під час спілкування Кузьма Іванович розповів школярам про свій нелегкий життєвий шлях, про відбування покарання у таборах Мордовії за проукраїнські погляди та небажання мислити так, як наказувала радянська влада. Саме перебуваючи в таборі Кузьма Матвіюк познайомився із Василем Стусом та В’ячеславом Чорноволом.

«Хоча ми всі перебували в таборі за політичні погляди та українську національну ідею, але дивлячись на Стуса та Чорновола ми розуміли, що вони у своїх переконаннях та баченні нашої національної ідеї стоять на щабель вище. Вони говорили про те, що Україна буде незалежною, а я не вірив, але з часом переконався у їх правоті», - розповів Кузьма Іванович.

На завершення зустрічі Кузьма Матвіюк побажав, щоб молоде покоління розуміло важливість національної української ідеї та плекало її.

Довідково

Проект «Вивчай Україну» розроблений архівним відділом та Департаментом освіти та науки Хмельницької міської ради. Його мета – національно-патріотичне виховання молодого покоління українців та формування громадянської позиції дітей. Проект передбачає проведення зустрічей школярів із видатними та цікавими особистостями.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!