Новини

Про стан надання фтизіатричної допомоги населенню міста йшлося на колегії управління охорони здоров’я

Під час роботи присутні обговорили важливі питання медичної галузі міста. Про стан організації та надання фтизіатричної допомоги населенню міста доповів головний лікар Хмельницького міського протитуберкульозного диспансеру Володимир Кудла.

Туберкульоз, як і раніше є провідною причиною смертності від інфекційних хвороб у світі. Кожен день від цієї запобіжної і виліковної хвороби помирає майже 4 500 осіб, а майже 30 000 чоловік захворюють. Згідно з оцінками, з 2000 року завдяки глобальним зусиллям по боротьбі з туберкульозом було врятовано 54 мільйони життів, а показник смертності від туберкульозу скоротився на 42%.

За 2018 рік в місті виявлено та взято на диспансерний облік 120 хворих на туберкульоз. Показник захворюваності склав 45,2 на 100 тис. населення, при обласному показнику 46,6 на 100 тис. Захворюваність бактеріальним туберкульозом (хворий виділяє бактерії і може інфікувати оточуючих) значно зросла у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – в 2018 році взято на облік 62 особи з виділенням туберкульозної палочки проти 35 в 2017 році.

Заклади охорони здоров′я забезпечені у повному обсязі протитуберкульозними лікарськими засобами, витратними матеріалами для бактеріологічної діагностики туберкульозу, препаратами для попередження побічної дій протитуберкульозних препаратів за рахунок коштів Державного бюджету України та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Аналіз соціальної структури вперше виявлених хворих у 2018 році демонструє, що 58,4% пацієнтів – безробітні особи працездатного віку, 5% – особи без постійного місця проживання, 1% – люди, які повернулись з місць позбавлення волі. Тільки 12,1% уперше зареєстрованих хворих на туберкульоз зловживали алкоголем, 7% – споживачі ін’єкційних наркотиків. Тобто хворіють на туберкульоз не лише люди із соціально-дезадаптованих прошарків населення.

Наразі боротьба з туберкульозом є предметом міжнародних зобов’язань України в частині виконання положень Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Українські експерти погодили застосування амбулаторної моделі лікування хворих на туберкульоз заради подолання епідемії захворювання в Україні. Лікування закритих форм туберкульозу поза стаціонарами, на рівні первинної ланки медичної мережі та в домашніх умовах враховує індивідуальні потреби пацієнтів. Це сприятиме більшій прихильності хворих до лікування і допоможе зменшити поширеність хвороби.

Другим питанням було про стан надання медичної допомоги хворим, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання. Доповідали лікар-методист управління охорони здоров’я Ірина Королюк, завідувач медико-генетичною консультацією Хмельницького міського перинатального центру Віктор Долгов та клінічний провізор управління охорони здоров’я Тетяна Кузьменко.

Серед жителів міста Хмельницького в Хмельницькій медико-генетичній консультації виявлено 175 випадків орфанних захворювань.

Тетяна Кузьменко повідомила про забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання. Порядок забезпечення затверджений постановою КМУ від 31.03.2015 р. №160. Також зазначила, що постановою передбачено безперебійне і безплатне забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання з урахуванням фінансових можливостей відповідних бюджетів. В Хмельницькому ця категорія хворих забезпечується лікарським засобами та продуктами для спеціального дієтичного споживання, закупленими централізовано за кошти державного та обласного бюджетів. За рахунок міського бюджету забезпечення здійснюється в рамках постанови КМУ від 17 серпня 1998 р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань». У 2018 році для забезпечення лікарськими засобами хворих на муковісцидоз надійшло препаратів на загальну суму близько 400 тис. грн., закуплених централізовано та виписано пільгових рецептів на 442 тис. грн. за рахунок міського бюджету. В 2019 році отримано централізовано лікарських засобів на 416 тис. грн. та виписано пільгових рецептів хворим на муковісцидоз на 91 тис. грн. за рахунок бюджету міста.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!