Новини

Зорецвіти на писанці – як молитва про зцілення роду

У мистецькій залі музею історії міста Хмельницького відкрилася виставка вишиванок та писанок з приватної колекції знаної писанкарки, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва, викладача Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Світлани Делікатної.

На мистецьке свято завітали учні Хмельницького колегіуму імені В. Козубняка, вихованці міської музичної школи № 3, захоплені народними ремеслами мешканці міста, представники міських та обласних ЗМІ.

Гостей привітала директор музею Галина Барабаш. Пані Галина запропонувала товариству пізнавальний екскурс у таємниці прадавньої української символіки. Наші предки свої знання про всесвіт, уявлення про його триєдину природу: Праву, Яву, Наву, свої відчуття виражали стрункою системою символів та кольорів. Ці символи, як сакральна мова світотворення та світоладування, зображувалися на одязі (вишивка) та культових предметах, посуді, писанках (розпис) та впродовж тисячоліть передавалися з роду в рід, слугуючи джерелом знань та оберегами.

Зразки таких знаків бачимо і в колекції стародавніх вишиваних сорочок та рушників, представленій Світланою Делікатною. А також на численних писанках, узори яких майстриня відписала, досліджуючи старовинні архіви та зібрання колекцій. До речі, диво-знаки та кольори на писанках з колекції Києво-Печерської лаври та з колекції, яку було вивезено під час Другої світової до Німеччини, а не так давно передано назад в Україну, притаманні саме нашому подільському краю.

Директор музею Галина Барабаш вручила народній майстрині подяку управління культури і туризму Хмельницької міської ради.

«Наші подільські писанки, – зауважує пані Світлана, – мають не занадто складний орнамент та дуже стримані в кольорах. Переважають червоний та чорний кольори, додано трохи жовтого, зеленого, білого… Писанка – це розписане живе запліднене яйце, його, на відміну від крашанки, не їдять. Писанки в давнину виготовляли цілителі, зображуючи на них, крім цілющих сил стихій, солярних знаків, і лікувальні рослини, а потім викачували ними хвороби. Писанкою я займаюся з 2005 року. Мені це подобається, адже дає наснагу жити і творити. Я – провідник, несу людям це знання, передане предками, і відчуваю саме в цьому своє покликання».

Світлана Делікатна народилася в місті Хмельницькому. Закінчила Хмельницький технологічний інститут. За фахом – інженер-технолог швейного виробництва. Працювала в Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва завідувачем технічного відділу, керівником гуртка писанкарства. Її учні постійно займають призові місця на всеукраїнських конкурсах з писанкарства. Нині Світлана Миколаївна викладає писанкарство в Хмельницькій дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Вивчає, зберігає, популяризує традиційну українську та власне подільську писанку. Писанки майстрині – у приватних колекціях у Польщі, Ізраїлі, Сербії, Канаді, Японії та Австралії.

Гості не лише отримали естетичну насолоду від споглядання рукотворної краси , а й дізналися багато цікавого про традиційну українську, подільську писанку та вишиванку в безпосередньому спілкуванні з майстринею.

А настрою святу додали майстерними виступами талановиті вихованці Хмельницької музичної школи № 3. Тетяна Кобрін (викладач Злата Маліновська) душевно заспівала українську баладу «Ой, на горі сокіл». А Юлія Длугаш (викладач Леся Король) натхненно виконала на бандурі варіації на українську народну пісню «В кінці греблі шумлять верби» та заспівала під власний акомпанемент пісню «Тече річка».

Експозиція триватиме в мистецькій залі музею до середини травня.

 

За інформацією музею історії міста Хмельницького

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!