Новини

Сотні хмельничан прийшли на майдан Незалежності, щоб попрощатися із Миколою Неживим

Сьогодні на майдані Незалежності відбулося прощання із загиблим Героєм російсько-української війни Миколою Неживим (позивний «Механ»), який загинув у зоні проведення Операції об’єднаних сил. Сотні хмельничан не залишилися байдужими та прийшли на головну площу Хмельницького, щоб віддати шану загиблому Герою – родина, друзі, бойові побратими, представники міської та обласної влади усі схилили голови перед подвигом Миколи Неживого.

Восьмого квітня під час потужного артелерійського обстрілу позицій українських захисників у спостережний пункт, де перебував Микола Миколайович, влучила протитанкова ракета. Чоловік загинув миттєво. До загибелі Микола Неживий п’ять років на передовій захищав цілісність Української держави.

"Микола Неживий часто заходив до нас у міську раду, добре його пам'ятаємо. Він не рвав на собі сорочку і не кричав на кожному кроці, що він патріот. Його любов до країни не була показовою, а абсолютно щирою. Він постійно був на передовій – заради своєї родини, заради свого міста, заради України. Бойовий шлях Миколи Миколайовича вартий окремої книги. Співчуття родині та вічна пам'ять Миколі Неживому", - сказав під час прощання Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Більше тридцяти хмельничан загинуло за час російсько-української війни. Усі вони віддали найдорожче – власне життя за незалежну та щасливу Україну. Саме такою загиблі герої мріяли побачити нашу державу. Таким був і Микола Миколайович Неживий, який вражав своєю простотою та щирістю.

Проводжали Миколу Неживого з майдану Незалежності, утворивши живий коридор та схилившись перед Героєм на коліна під вигуки «Слава!».

Микола Миколайович народився 16 вересня 1961 року в с. Перчуново, Новоукраїнського району, Кіровоградської області. Там закінчив школу і вступив до Миколаївського училища. Служив у лавах Збройних Сил України. За розподілом потрапив до Хмельницького, де й залишився після завершення військової служби. Після цього працював на приватних підприємствах.

У 2014 році після Революції Гідності, коли почали формуватися добровольчі батальйони, у квітні Микола Миколайович продав власне авто, щоб придбати військове спорядження та вступив до лав батальйону «Айдар».

28 квітня 2015 року підписав контракт з 93-ю бригадою до кінця особливого періоду. Після виведення 93-ї бригади із зони бойових дій на пункт постійної дислокації «Механ» перевівся у 54-у бригаду та знову вирушив на Схід. Брав участь у боях за Світлодарську дугу. Коли 54-у бригаду вивели із зони АТО на ППД перевівся у 46-й розвідувальний батальйон, служив там до 6 січня 2018 року. Повернувся до Хмельницького для проходження лікування та реабілітації. Після цього 2 лютого 2019 року знову підписав контракт із 93-ю бригадою та вирушив до зони проведення бойових дій.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!