Новини

У міській раді представлено унікальний «живопис голкою»

Мальовничі краєвиди подільського краю, різнокольорові квіти, ікони, храми, натюрморти, сюжети з «Кобзаря»… Усе це зображено на вишитих картинах заслуженого майстра народної творчості України, лауреата міської премії імені Богдана Хмельницького, обласної Шевченківської премії, хмельничанки Ніни Гончарук. В експозиції виставки представлено 40 творчих робіт майстрині, 5 з яких вишиті впродовж минулого та цього року. Знатну майстриню-вишивальницю цього дня вітали її колеги, численні друзі та поціновувачі цього виду мистецтва. Від міської влади з відкриттям чергової 79-ої персональної виставки авторку представлених робіт привітала керуюча справами виконавчого комітету Юлія Сабій.

Відкриваючи експозицію, керуюча справами зазначила, що Ніна Гончарук – майстриня, яка зберегла до наших днів давні традиції вишивального ремесла. Підкреслила, що пишається майстринею, яка вкладає душу у свої унікальні роботи й на високому професійному рівні передає красу України і рідного краю, що надає усім духовне збагачення й естетичну насолоду. З побажаннями творчих здобутків і нових цікавих виставок Юлія Сергіївна подякувала вишивальниці за активну участь у мистецькому житті міста і вручила грамоту та подарунок від міської ради.

Гончарук Ніна Іванівна народилася 1949 року в селі Видошня на Ярмолинеччині. Народна майстриня-художниця ще з малих літ почала вишивати. Оздоблювала одяг та речі домашнього вжитку. Художня вишивка полонила серце жінки і вишивка стала справою її життя. Ніна Гончарук володіє багатьма техніками. Вдосконалюючи свою майстерність, винайшла власну техніку – “двох-трьохшарову вишивку”. Працює майстриня без ескізів, малює голкою. Ніна Іванівна є активною учасницею проведення виставок у різних містах України. Відзначена багатьма дипломами, похвальними грамотами, подяками, нагороджена урядовою відзнакою “Заслужений майстер народної творчості”. У березні минулого року за велику кількість картин, виконаних у техніці багатошарової об’ємної вишивки (в доробку майстрині-художниці понад 230 різножанрових робіт) Ніна Гончарук отримала високу нагороду Національного реєстру «Рекордів України». А у травні 2018 року майстриню нагородили дипломом І-го ступеня і срібною медаллю за участь у Міжнародному проекті-конкурсі "Тарас Шевченко єднає народи", який проходив у Києві. Кожна з її творчих робіт створена з глибокою любов'ю до України, її неперевершеної природи, видатних постатей.

Ніна Іванівна Гончарук є членом спілки митців народного та сучасного мистецтва міста Хмельницького «Рукотвори», спілки Всеукраїнського громадсько-творчого об'єднання «Ексклюзив» (місто Київ) та спілки художників України «Золота палітра» (місто Київ).

У списку майстрині — 260 виставок, із них 79 персональних.

Ніна Гончарук каже, що кожна її робота – це ретельно продумана та зважена картина. Часто на роботу над черговим шедевром йдуть місяці кропіткої роботи. Вона не малює ескізів, а наче пише картину, але нитками.

Картини, а також вишитий одяг та рушники відомої майстрині експонуються у музеї-світлиці, яка знаходиться у приміщенні міського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, що на вулиці Проскурівській, 61.

Щороку музейна експозиція поповнюється новими шедеврами мистецтва, створеними вправними руками вишивальниці.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!