Новини

“Пріоритети в роботі з молоддю та підлітками” обговорили за круглим столом

Учасники заходу зустрілися в приміщенні центрі соціальної допомоги ХЕСЕД-БЕШТ та обговорили способи як полегшити життя молоді. Учасники - провідні лікарі, педагоги, психологи, правоохоронці, соціальні працівники міста та області. У заході також взяла участь заступник міського голови Галина Мельник.

На початку роботи президент асоціації громадського здоровʼя “Вікторія” Лариса Висоцька познайомила присутніх із діяльністю із діяльністю громадської організації. Так, за 22 роки існування було реалізовано понад 60 проектів (профілактичні, правозахисні тощо). Серед найголовніших досягнень — створення реабілітаційного центру “Твоя перемога” у селі Вихілівка Ярмолинецького району, який працює уже 21 рік. Також завдяки “Вікторії” реабілітаційний центр “Альтернатива” створено у Ізяславській виправній колонії № 31, який діє уже 12 років. Тут фахову допомогу надають наркозалежним засудженим.

На сьогодні пріоритетним напрямком роботи “Вікторії” є профілактика ВІЛ/CНІДу, туберкульозу, гепатиту С та інфекцій, що передаються статевим шляхом серед наркозалежних, а також серед трансгендерів, пропаганда здорового способу життя та робота з працівницями секс-бізнесу. Основна робота громадської організації зосереджена в Хмельницькому та шести містах області.

Також асоціація “Вікторія” проводить консультації та тестування наркозалежних, співпрацює з людьми, котрі приймають замісну терапію. З поняттям “замісна терапія” учасників “круглого столу” познайомив психіатр-нарколог Андрій Оліпер.

Проблемою наркозалежних підлітків та молоді є несприйняття, відштовхування суспільством. Це часто стає і причиною вживання наркотиків підлітками. Вдалим вирішенням цієї проблеми стало створення у Хмельницькому профілактичного клубу “Мурашник”, де наркозалежні підлітки можуть не тільки знаходитися під наглядом фахівців, а й мають можливість для реалізації своїх творчих ідей, спілкування, що сприяє їхньому одужанню.

«На початку діяльності клуб займався лише профілактикою наркотиків у навчальних закладах. Далі ми почали працювати безпосередньо з наркозалежною молоддю. Головним завданням було зменшення шкоди від вживання наркотиків: зменшення впливу медичних та соціальних наслідків, зниження попиту на вживання наркотиків. Клуб проводить індивідуальні консультації. Тут можна пройти експрестест на ВІЛ, гепатит С. У разі їх виявлення хворих перенаправляють до медичних установ (за потребою). А також клуб займається боротьбою з незаконним обігом наркотиків тощо», - розповів керівник клубу Максим Висоцький.

Саме у “Мурашнику” підлітки мають можливість відволіктися від наркотиків, граючи на музичних інструментах, беручи участь квестах, походах на природу, майстер-класах з манікюру та косметології. А також, займаючись у компʼютерних класах, граючи настільні ігри тощо.

В ході спілкування Галина Мельник запропонувала провести тестування клубу “Мурашник” на вживання наркотиків та виявлення захворюваностей на ВІЛ/СНІД, гепатит С та інших інфекційних хвороб серед школярів міста.

На завершення роботи усі учасники круглого столу погодилися зустрічатися систематично (раз на місяць) для вирішення проблем сучасної молоді.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!