Новини

Хмельничани вшанували загиблих на Майдані Незалежності та на сході України Маршем Героїв

Сьогодні, в день п’ятої річниці розстрілів на Майдані, хмельничани вшанували загиблих Героїв Небесної Сотні та усіх, хто віддав життя під час російсько-української війни, що триває на сході нашої держави. Маршем Героїв небайдужі жителі міста пройшлися від «Ангела скорботи» до пам’ятника Героям Небесної Сотні. У руках тримали портрети людей, які віддали найцінніше – своє життя – за краще майбутнє України.

«Сьогодні дуже важко говорити, але сьогодні потрібно говорити. 18, 19, 20 лютого дні, коли дуже важко емоційно, коли дивишся кадри з вулиці Інститутської, Грушевського, майдану Незалежності, Маріїнського парку, біля хмельницького СБУ, то задаєш собі питання: «Чому так могло статися в ХХІ столітті, в центрі Європи?». І кожен сам шукає для себе відповідь. Я впевнений на 100 %, що Небесна Сотня перемогла, тому що прості українці абсолютно різних професій, різного роду занять, наймолодшому 17 років, найстаршому – 72, зробили неймовірно героїчний вчинок, - звернувся до присутніх міський голова Олександр Симчишин. - Тоді на Інститутській народжувалася справжня українська нація, яка може збудувати сильну українську державу. Тепер, коли з нами немає Небесної Сотні, немає героїв, які закинули на фронтах російсько-української війни, усе - в наших руках. Ми переможемо, якщо будемо приходити сюди за покликом серця. Пам’ять - це не просто пафосне слово, яке звучить на мітингах. Пам’ять - це дія на користь України, дія в пам’ять про них. Ми переможемо тоді, коли будемо любити Україну не на словах, а дією. Пам’ятаймо Небесну Сотню і робімо все для того, щоб їх жертва та героїзм кожного з них стали для нас шансом побудувати сильну незалежну державу, про яку ми всі мріємо!».

Біля пам’ятника Героям Небесної Сотні присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання, представники духовенства відправили панахиду за загиблими героями та помолилися за Україну.

На екранах ще раз продемонстрували кадри тих подій, присутні ще раз повернулися у ту страшну зиму 2014 року, ще раз згадали жертву, яку принесли кращі представники українського народу і усвідомили, що ми не маємо права забувати, якою ціною здобувається незалежність України.

Квіти до пам’ятника Героям Небесної Сотні та Меморіальної дошки пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників АТО поклали учасники Революції Гідності та антитерористичної операції, родини загиблих Героїв Небесної Сотні та учасники Операції об’єднаних сил на Сході України, керівники міста й області, депутати міської та обласної рад, представники духовенства, громадськість міста.

Також протягом дня квіти поклали до дзвіниці, збудованої у 2014 році за благодійні кошти громадян на території Храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ та освяченої на честь Героїв Небесної Сотні.

Учасники маршу Героїв ще раз продемонстрували, що пам’ятають подвиг та цінують жертву усіх, хто загинув за незалежну та єдину Україну.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!