Новини

Важливість якісного освітлення та популяризації заходів із енергоефективності обговорили під час тренінгу керівники освітніх закладів

Сьогодні відбувся тренінг на тему освітлення в навчальних закладах для керівників дошкільних та шкільних навчальних закладів. В заході також взяла участь заступник міського голови Галина Мельник. Під час заходу говорили не лише про фінансову важливість енергозбереження, але й особливу увагу звернули на якість світла в приміщеннях, де навчаються, граються та відпочивають діти.

«Ми проводимо цей захід для того, щоб розповісти закладам освіти яким важливим фактором в енергозбереженні є якісне освітлення. Дотримання норм та вимог в цьому питанні має не лише економічний ефект, але й покращує умови перебування дітей в освітніх закладах», - зазначила завідувач відділу енергоменеджменту Хмельницької міської ради Наталія Плеканець.

Важливе якісне світло, особливо для дітей, бо саме в ранньому віці закладаються розвиток зору. За результатами досліджень 30% дітей дошкільного віку мають проблеми із зором, у старшому шкільному віці кожна друга дитина має проблеми із зором.

Спілкуючись із присутніми, представник компанії Philips Lighting Олексій Дехтяр зазначив, що вибираючи прилади освітлення треба враховувати чимало факторів, адже якісне освітлення забезпечує безпеку дітей та батьків, профілактику захворювань зору, підвищення продуктивності навчання та скорочення витрат на електроенергію.

«Маємо бажання показати дві характеристики: економічна складова і соціальна – здоровий зір дітей. Один з напрямків – це проведення роз’яснювальної роботи із керівниками закладів освіти, щоб вони знали як правильно обрати лампи, яке освітлення повинно бути та на що звертати увагу. Ми бачимо бажання міської влади змінити ситуацію з освітленням навчальних закладів на краще», - підкреслив він.

Олексій Дехтяр зазначив, що невідповідність освітлення до норм та вимог виникає через необізнаність відповідальних осіб.

Фахівці також зупинилися на характеристиках та вимогах до освітлювальних приладів. Якщо поставити якісну лампу освітлення у старий світильник, то в результаті ми не отримаємо якісного освітлення.

Окремо Олексій Дехтяр виділив дитячий садок «Козачок», що у мікрорайоні Гречани. Він зазначив, що в питанні відповідності освітлення усім вимогам, це один з кращих садочків не лише в Хмельницькому, але й в Україні.

За результатами співпраці заплановано втілити в життя спільний проект - обрати декілька закладів (один садочок і одну школу) для того, щоб розробити проектну документацію для заміни освітлення.

За словами заступника завідуючого відділом енергоменеджменту Хмельницької міської ради Дмитра Леськіва фахівці компанії Philips Lighting документацію розроблять безкоштовно.

На завершення зустрічі заступник міського голови Галина Мельник подякувала організаторам за зустріч, а фахівцям за вичерпну та корисну інформацію. Також Галина Леонтіївна закликала присутніх керівників закладів освіти втілювати в життя отримані поради.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!