Новини

Зросла ставка за викиди двоокису вуглецю (СО2) стаціонарними джерелами забруднення

До уваги керівників підприємств, установ, організацій та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов’язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан!

З метою стимулювання підприємств до зменшення забруднення навколишнього середовища, а також наближення до ставок за викиди парникових газів в країнах ЄС Законом України від 23.11.2018 №2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» зокрема, внесено зміни і в адмініструванні екологічного податку.

Так, ставка екоподатку за викиди двоокису вуглецю (СО2) стаціонарними джерелами забруднення цього року становить 10 гривень за тонну, замість 0,41 грн у 2018 році. Тобто її розмір збільшився у 24,4 рази.

Водночас, ці зміни розширили перелік суб’єктів, які не є платниками податку за викиди двоокису вуглецю. А саме, у пункті 240.7 ст. 240 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зазначено, що до платників податку в частині викидів двоокису вуглецю належать лише ті суб’єкти господарювання, у яких сукупний річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн. Тобто ті суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди СО2 в обсязі менше 500 тонн за рік, не є платниками цього екоподатку.

Якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю суб’єкта господарювання перевищує 500 тонн на рік, то згідно з п. 250.2 ст. 250 ПКУ він зобов’язаний зареєструватися платником податку у податковому (звітному) періоді, коли відбулося таке перевищення. А також скласти та подати податкову звітність, нарахувати та сплатити екологічний податок за податковий період, у якому відбулося таке перевищення. 

За інформацією

управління з питань екології

та контролю за благоустроєм міста

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!