Новини

Дотримання вимог природоохоронного законодавства та Правил благоустрою – на постійному контролі

Впродовж 2018 року управління екології та контролю за благоустроєм міста систематично проводило обстеження території та перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог природоохоронного законодавства та Правил благоустрою території міста Хмельницького.

Впродовж звітного періоду проведено 285 рейдів щодо заборони торгівлі в невизначених місцях, очистки об’єктів благоустрою міста від оголошень, заборони спалювання сухої рослинності, виявлення несанкціонованих сміттєзвалищ, перевірки належного утримання тимчасових споруд, транспортних зупинок, контейнерних майданчиків, каналізаційно - та водо насосних станцій, газорозподільних пунктів, теплових пунктів, прилеглих до них територій, а також 35 обстежень водойм міста тощо.

Розглянуто 785 заявок на виконання земляних робіт, з них видано 767 дозволів на виконання вищезазначених робіт (планових – 179, аварійних – 588). Надавались консультації щодо порядку подачі документів, необхідних для початку робіт, пов`язаних з порушенням елементів об`єктів благоустрою міста Хмельницького.

За результатами обстеження території міста щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства та Правил благоустрою території міста Хмельницького складено 684 протоколи про адміністративні правопорушення на загальну суму близько 470 тис. гривень (в порівнянні з відповідним періодом минулого року – 366 протоколів на суму майже 236 тис. грн).

На виконання Закону України «Про відходи», в частині виявлення та ліквідації стихійних сміттєзвалищ, працює постійно діюча комісія з питань поводження з безхазяйними відходами. Протягом поточного року виявлено 16 та ліквідовано 14 стихійних сміттєзвалищ.

Також, відповідно до розпорядження міського голови «Про проведення місячника санітарної очистки та благоустрою міста», розпорядження «Про проведення в області щорічної акції «За чисте довкілля» та дня благоустрою територій населених пунктів», управління організувало заходи з прибирання території міста, висадження молодих дерев, кущів тощо.

Серед населення міста проводилась роз’яснювальна робота з розповсюдженням інформаційних листівок щодо заборони спалювання відходів та сухої рослинності, недопущення порушень Правил благоустрою території міста Хмельницького (розповсюджено більше 3500 інформаційних листівок).

Протягом звітного періоду управління координувало діяльність та здійснювало систематичний контроль за виконанням заходів, передбачених Програмою охорони довкілля міста Хмельницького на 2016-2020 роки, про хід виконання якої проінформовано депутатів міської ради.

Відповідно до Положення про Фонд охорони навколишнього середовища міста Хмельницького сформовано кошторис витрат коштів Фонду на 2018 рік. Протягом року управління координувало роботу визначених розпорядників коштів та здійснювало контроль за їх використанням. За звітний період станом на 01.01.2019 року використано 940,21 тис. грн.

Управління брало активну участь у роботі групи з реалізації проекту переробки відходів (концепція програми «Розумне Довкілля Хмельницький»).

Для зменшення негативного впливу небезпечних відходів на довкілля організовано роботу мобільних пунктів із збору, перевезення, зберігання та передачі для подальшої утилізації небезпечних відходів від населення. З початку року зібрано та передано на утилізацію 735 кг відпрацьованих батарейок, 2186 штук люмінесцентних ламп, 110 термометрів. Наразі зазначені заходи впроваджуються під час роботи Екобуса в рамках міської Програми поводження з відходами.

У звітному періоді управління взяло участь у конференції, присвяченій Всесвітньому дню водних ресурсів, акції «Година Землі 2018». Спільно із працівниками відділу краєзнавства обласної бібліотеки для юнацтва провели флешмоб «Збережемо первоцвіти» в рамках проекту «Eko Travel».

21 березня в Хмельницькій обласній бібліотеці для студентів та викладачів Хмельницького університету управління та права проведено екологічний бумеранг «Екологія в побуті» до Всесвітнього дня Землі.

Взято участь у засіданні за круглим столом на тему: «Імплементація екологічної складової угоди про асоціацію: регіональний вимір (для Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей)», який відбувся 22 березня в місті Чернівці.

19 квітня в рамках акції «За чисте довкілля» та до Міжнародного дня Землі організовано та проведено щорічну науково-практичну конференцію «Ми і довкілля».

Під час заходу, присвяченого Дню працівників природно-заповідного фонду, працівники управління разом з іншими учасниками заходу обговорили актуальні питання збереження природно-заповідних територій та об’єктів м. Хмельницького, забезпечення кваліфікованого догляду за парками, дендропарком, окремими деревами, прийняті відповідні рішення щодо подальшого розвитку природно-заповідного фонду міста.

Взято участь у засіданнях за круглим столом екологічного спрямування «Глобальне потепління – наслідки впливу на природне довкілля», «В полі зору – охорона довкілля», а також в просвітницьких заходах, організованих Агенцією Сталого Розвитку (АСТАР).

Протягом 2018 року працівники управління брали участь у засіданнях адміністративної комісії при виконавчому комітеті Хмельницької міської ради, засіданнях виконавчого комітету, в роботі комісії з обстеження зелених насаджень, що підлягають знесенню чи перенесенню тощо.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!