Новини

Хмельницький підписав угоду з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку

Сьогодні відбулося підписання Угоди про підготовку кредитного фінансування проекту модернізації інфраструктури ТПВ у м. Хмельницький між Хмельницькою міською радою, ХКП “Спецкомунтранс” та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (EBRD).
Хмельницький працює над низкою питань, що стосуються муніципальних твердих побутових відходів, які безпосередньо впливають на 270 тис. його мешканців. Для вирішення проблеми з твердими побутовими відходами (ТПВ) розроблено комплексну програму, здатну значно зменшити обсяги ТПВ, під назвою “Розумне довкілля Хмельницький”. 
Розуміючи необхідність залучення зовнішнього фінансування на реалізацію заходів Програми, Хмельницька міська рада з 2017 року почала перемовини з міжнародними фінансово-кредитними організаціями, зокрема Європейським Банком Реконструкції та Розвитку.

Як результат, 4 січня 2019 року підписано Угоду про підготовку кредитного фінансування проекту модернізації інфраструктури ТПВ у м. Хмельницький між Хмельницькою міською радою, ХКП «Спецкомунтранс» та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (EBRD).

Проект складатиметься з двох етапів, які передбачають:
- рекультивацію існуючого полігону, придбання нового обладнання для полігону та покращення системи збору та транспортування ТПВ;
- пропагування вторинної переробки сміття та створення сучасного сміттєпереробного комплексу для переробки та компостування ТПВ, а також впровадження довгострокової стратегії по управлінню ТПВ.
Згідно умов Угоди, Європейський Банк Реконструкції та Розвитку надасть ХКП «Спецкомунтранс» довгострокове фінансування (до 13 років ) в сумі до 15 мільйонів євро під 6.0-6.5% річних понад шестимісячну ставку EURIBOR з можливістю коригування під гарантію Хмельницької міської ради.
Інвестиційна Платформа Сусідства Європейського Союзу забезпечить грантове співфінансування (безповоротні кошти) в сумі до 5 мільйонів євро на впровадження першого етапу проекту.
Також ЄБРР додатково мобілізуватиме грантові кошти для підготовки регіонального плану управління ТПВ та програми участі зацікавлених сторін, розробки пропозицій щодо корегування методології встановлення тарифів на захоронення та переробку ТПВ на базі принципу повного покриття витрат.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!