Новини

Яку процедуру потрібно пройти, аби голосувати не за місцем реєстрації

Усі, хто проживає у місті Хмельницькому, однак у день виборів з різних причин не зможе бути присутнім у місті, може отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування.  Головною умовою, громадянин має бути внесеним до Державного реєстру виборців.
Для того, аби отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, потрібно пройти певну процедуру, яка керується Постановою від 13 вересня 2012 року № 893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси», – повідомляє начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Олег Торкало. Слід зазначити, що для переміщених осіб з Автономної Республіки Крим та міста Севастополь та для переміщених осіб з окупованих територій є спрощена процедура.

Наведемо основні моменти з Постанови, на котрі потрібно звернути увагу для отримання посвідчення про тимчасову зміну голосування.

Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси

Тимчасова зміна місця голосування громадянина України, який має право голосу на виборах або референдумі (далі – виборець), передбачає зміну виборчої дільниці (дільниці для голосування), до якої виборець відноситься за його виборчою адресою, на іншу виборчу дільницю (дільницю для голосування) без зміни його виборчої адреси.

Заява про тимчасову зміну місця голосування виборця (далі – заява) приймається органом ведення Реєстру:
за вказаним у заяві місцем перебування виборця в день виборів (повторного голосування), референдуму чи місцезнаходженням виборчої дільниці, дільниці для голосування, яку він просить визначити місцем його голосування
за виборчою адресою заявника, яка визначається відповідно до статті 8
Закону України "Про Державний реєстр виборців".

У заяві зазначаються ідентифікаційні персональні дані виборця, які однозначно визначають його особу: прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові, дата, місце народження та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності такої інформації в пред’явленому документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України), його виборча адреса, а також мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування та адреса, де він перебуватиме в день виборів (повторного голосування) або референдуму, чи номер виборчої дільниці (дільниці для голосування), яку він просить визначити місцем його голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера (за наявності).

До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.
Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, межі та перелік яких визначаються Президентом України у порядку, передбаченому Законом України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях", можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для громадян України – військовослужбовців документом, який пред’являється органу ведення Реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

Якщо заява не містить даних, необхідних для прийняття відповідного рішення, та неможливо усунути ці недоліки під час її приймання, вона невідкладно повертається громадянину з відповідними роз’ясненнями.

Порядок розгляду звернень громадян про тимчасову зміну місця голосування
Заява розглядається органом ведення Реєстру невідкладно, але не раніше дня початку відповідного виборчого процесу чи процесу референдуму та не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування.
Тимчасова зміна місця голосування забезпечує включення виборця до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці (дільниці для голосування), утвореній на відповідних виборах або референдумі.
Про тимчасову зміну місця голосування виборцю видається посвідчення за встановленою формою.
Про отримання посвідчення виборець розписується в журналі обліку посвідчень, які підтверджують тимчасову зміну місця голосування виборця.

За додатковою інформацією або роз’ясненням звертайтеся до відділу ведення Державного реєстру виборців, який знаходиться у приміщенні Хмельницької міської ради (вул. Гагаріна, 3) або за тел. 65-64-50 та 72-08-19.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!