Новини

З роботодавцями, які орендують приміщення міської комунальної власності і мають неоформлених працівників, буде розірвано договори оренди

У Хмельницькому триває активна робота, направлена на підвищення рівня заробітної плати та легалізацію трудових відносин. Протягом 2018 року спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради здійснили майже 1700 відвідувань роботодавців. Так, лише впродовж листопада здійснено 302 таких відвідування, в тому числі 199 – в якості інспекторів праці. Протягом останнього місяця активно перевіряли виробничі приміщення (швейні та столярні цехи), орендовані приміщення комунальної власності, а також здійснювались заходи з легалізації громадян на ринках міста.

Відділ праці управління праці та соціального захисту населення звертає увагу роботодавців міста, що у разі недотримання трудового законодавства передбачені великі штрафні санкції: за одного неоформленого працівника чинним законодавством встановлено штраф у розмірі 111,7 тис. грн., як і за виплату заробітної плати в «конверті». А у разі виявлення неоформлених працівників, з роботодавцями, які орендують приміщення міської комунальної власності, буде розірвано договори оренди. Також наголошують працюючим хмельничанам, що в разі порушення роботодавцями вимог чинного законодавства про працю, вони можуть звертатись до відділу праці управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради за адресою: вул. Проскурівська, 56 або за номерами телефонів: 70-41-46, 65-22-81, 65-73-90.

У червні поточного року спеціалісти управління розпочали активну роботу в якості інспекторів праці.

Так, протягом червня-листопада інспекторами праці здійснено 482 відвідування роботодавців, в т.ч. 23 інспектування.

Під час відвідувань досить часто виявляються порушення законодавства про працю.

В ході заходів 538 громадян повідомили, що не перебувають у офіційних трудових відносинах. Матеріали за наслідками відвідувань направлялись до ГУ ДФС у Хмельницькій області та управління Держпраці у Хмельницькій області.

Для прикладу, під час відвідувань роботодавців, які орендують приміщення міської комунальної власності, за адресою: вул. Інститутська 5, було виявлено неоформлених громадян. Як результат - після відвідування 8 працівників оформлено офіційно.

13 грудня було повторно відвідано швейний цех, що розташований на вул. Довженка. Встановлено, що завдяки роботі, яка проводилась в попередньому місяці, оформлено 26 працівників.

Як свідчать дані податкової звітності, роботодавці готові до діалогу із міською владою та оформляють офіційні трудові відносини з працівниками.

Відповідно, в місті Хмельницькому спостерігається позитивна динаміка на ринку праці, а саме, згідно останнього здійсненого аналізу звітності, поданої роботодавцями до ГУ ДФС у Хмельницькій області за жовтень 2018 року, порівняно з січнем цього року, встановлено, що:

- кількість роботодавців, що використовують найману працю, збільшилась на 631 або 10,5% (з 6015 до 6646);

- кількість застрахованих (працівників) збільшилась на 6 268 осіб або 7,3% (з 85 383 до 91 651);

- загальний фонд оплати праці по місту збільшився на 125,7 млн. грн. або на 28,0% (з 449,7 млн. грн. до 575,4 млн. грн.);

- середня заробітна плата застрахованих працівників у жовтні 2018 року становила 6278,2 грн. – збільшилась на 1011,3 грн. або 19,2% (в січні – 5267 грн.).

Як результат роботи на ринках міста Хмельницького, протягом травня-листопада 2018 року зареєструвались 2 247 фізичних осіб-підприємців, (для порівняння, знято з обліку лише 503 підприємці, зокрема, в листопаді зареєстровано 243 підприємця (припинили діяльність – 83).

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!