Новини

Про виконання Програми сприяння та розвитку підприємництва міста Хмельницького йшлося на депутатському дні

Під час чергового інформаційного депутатського дня, під головуванням секретаря Хмельницької міської ради Михайла Кривака, міські обранці детально ознайомилися з виконанням Програми сприяння та розвитку підприємництва міста Хмельницького на 2017-2018 роки. Під час роботи депутати цікавилися підтримкою підприємців, співпрацею із представниками інших країн тощо.

Про досягнення у даному напрямку депутатів поінформувала начальник управління економіки Хмельницької міської ради Оксана Новодон. Зокрема, Оксана Юріївна зазначила, що з метою розвитку інноваційного підприємництва та створення сучасної інноваційної інфраструктури, підвищення інвестиційної привабливості і реалізації інноваційного потенціалу міста, підписано Меморандум про співпрацю між Міжнародним благодійним фондом «Сід Форум Україна» та Хмельницькою міською радою, який передбачає, зокрема, створення центру підтримки інновацій та підприємництва iHUB як частину мережі інноваційних центрів з підтримки підприємництва та стартап-компаній у місті.

Розроблено Інвестиційну мапу міста, здійснюється її наповнення, розроблено англомовну версію мапи. Створено веб ресурс «Інвестиційний портал Хмельницького». Розроблено, перекладено англійською мовою та віддруковано в паперовому вигляді Інвестиційний паспорт міста Хмельницького. Для позиціювання міста як інвестиційно-привабливого на сайті міської ради в розділі «Інвестиційна діяльність» розміщено муніципальні інвестиційні проекти, коротку інформацію про місто, експортні можливості промислових підприємств міста, вільні виробничі площі та офісні приміщення, які можуть бути запропоновані інвесторам для ведення виробничої та економічної діяльності, земельні ділянки, які будуть реалізовуватись шляхом продажу на аукціоні.

З метою створення сприятливих умов для інвестування капіталу в економіку міста Хмельницького проведено інвентаризацію земельних ділянок та промислових майданчиків. За результатами роботи робочої групи сформовано Каталог вільних земельних ділянок, який розміщено на офіційному сайті Хмельницької міської ради.

На звернення потенційного інвестора з намірами реалізувати інвестиційний проект міською радою надається вся необхідна інформація, включаючи пропозиції промислових підприємств щодо наявних вільних виробничих та офісних приміщень для ведення виробничої та комерційної діяльності, вільних нежитлових приміщень комунальної власності, а також земельних ділянок, що виставляються на торги. Протягом 2017-2018 роки міською радою надано супровід 20 потенційним інвесторам.

В квітні 2017 року проведено Форум економічного розвитку Хмельницького, який зібрав близько 600 учасників. Метою проведення Форуму було об’єднати підприємців та інвесторів у баченні спільного майбутнього міста, донести до бізнес-спільноти міста інформацію про нові доступні можливості, що покращать бізнес-клімат міста, надихнути інноваційно та покращити підприємницький дух.

Під час Форуму представлено десять проектів, які заплановано реалізувати у Хмельницькому задля розбудови міста, зокрема, щодо створення логістичного центру, індустріального парку, сучасного комплексу з переробки сміття, розвитку аеропорту у місті, модернізації громадського транспорту, а також розвитку легкої промисловості. У 2017 році розроблено проект Концепції індустріального парку та проект Програми створення та розвитку індустріального парку «Хмельницький».

У вересні поточного року проведено ІІ Форум економічного розвитку Хмельницького, який зібрав близько 600 учасників. Цілями форуму були: знайти спільні можливості розвитку Хмельницького, об`єднати спільні зусилля влади, бізнесу та громадського сектору, покращити підприємницький потенціал міста. Під час форуму міський голова Олександр Симчишин представив результати реалізації інвестиційних проектів, які були презентовані під час проведення форуму економічного розвитку Хмельницького минулого року.

Успішним досвідом роботи у Хмельницькому поділились такі інвестори як ТОВ «Нова Пошта», ТОВ «СЕ Борднетце Україна», ТОВ «Дювельсдорф Україна», ТОВ «Карат», ТОВ «Гранд Імпорт».

Також надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 52 га під індустріальний парк.

У 2018 році розроблено оновлений механізм Порядку часткового відшкодування з міського бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами підприємництва для реалізації інвестиційних проектів. 6 липня 2018 року було підписано Меморандум про взаємодію з сімома державними та приватними банками щодо реалізації проекту підтримки місцевого бізнесу. Два суб`єкти підприємництва станом на 6 листопада 2018 отримали відшкодування з міського бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами підприємництва для реалізації інвестиційних проектів, на суму 364 537,50 гривень.

З метою проведення заходів щодо популяризації впровадження енергоефективних технологій, сприяння у реалізації державних та місцевих програм з енергозбереження на підприємствах міста 19 жовтня 2018 року відбулося відкриття Центру Енергоефективності, на базі якого функціонує постійно діюча виставка енергоефективного обладнання, надаються консультації щодо оптимальних шляхів підвищення енергоефективності будівель, енергоефективної поведінки, поширюється інформація щодо чинних місцевих, державних та міжнародних програм з енергоефективності для мешканців та суб`єктів господарювання міста Хмельницького.

Задля популяризації ідей підприємництва розпочато проведення заходів з підтримки місцевих товаровиробників в рамках Проекту «Купуй Хмельницьке!».

В грудні минулого року відбулась виставка-ярмарок харчової промисловості «Купуй Хмельницьке!», в якій взяли участь 20 підприємств-виробників міста. Представники міської ради спільно з підприємцями міста взяли участь у Міжнародній виставці харчових продуктів Ekogala 2017 у місті Жешув (Польща). Під час виставки було презентовано виробничий потенціал підприємств харчової галузі міста. Участь у виставці взяли ТОВ “Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл», ТОВ «Санні Фуд», ПАТ «Хмельницька макаронна фабрика», ПП «Рудпол», ПП «Перша Кондитерська» та сироварня «Іберія».

На початку 2018 року розпочато реалізацію Проекту в частині маркування товарів місцевого виробництва у найбільших ритейл-мережах міста спеціальними підцінниками та воблерами.

22 червня у рамках даного проекту представники міської ради презентували продукцію місцевого виробництва, а саме: ТОВ «Sunny Food», ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза»,
ПП «Балтіка», ПрАТ «Хмельницька макаронна фабрика», Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл», ПП «Рудпол», ТОВ «Хмельницький зернопродукт», ПрАТ «Хмельпиво»,
ПП «Рикун» на food-Фестивалі у місті Цзяюйгуань (Китайська народна республіка).

17-18 серпня 2018 року у Хмельницькому вперше відбувся fashion-показ брендів місцевих виробників та показ дитячого та підліткового одягу просто неба – «KIDS FASHION SHOW & MARKET».

З метою розвитку та популяризації підприємницької діяльності серед молоді міста Хмельницького запроваджено проект «Школа молодого підприємця». Проект спрямований на підтримку підприємництва в місті, формування у молоді знань, необхідних для започаткування власної справи, шляхом проведення низки тематичних семінарів та тренінгів для молоді з підприємницьким потенціалом. Реалізувався у вересні-жовтні 2017 року та у травні 2018 року. Участь у Проекті взяли 53 учасників, які успішно завершили навчання за тренінговою програмою «Мотивація до започаткування власної справи».

 

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!