Новини

Сучасна ДНК-лабораторія запрацює в Хмельницькому

На черговій сесії міської ради депутати підтримали проект рішення щодо фінансування закупівлі обладнання для створення сучасної ДНК-лабораторії. На ці потреби з бюджету громади виділено мільйон гривень. Обладнати лабораторію планують на базі науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України у Хмельницькому. Тут зможуть проводити ідентифікацію загиблих або зниклих безвісти військових. Декотрі з них здали свої ДНК вже понад два роки, і тільки зараз ідентифікують тіла загиблих воїнів. Одна з причин — великі черги до лабораторій, які проводять ДНК-тести.

«Зараз наше НДЕКЦ МВС України буде таку лабораторію встановлювати. І ми її співфінансуємо. Буде ще державне та обласне співфінансування. І до кінця цього року плануємо її створити. Це значно пришвидшить проведення ДНК-тестів, тому що багато родин загиблих і зниклих на війні стоять у чергах на такі аналізи у Дніпрі, Вінниці, Києві», — зазначив міський голова Олександр Симчишин, коментуючи підсумки сесії.

Наявність ДНК-лабораторії, яка обслуговуватиме всю Хмельницьку область, зі слів міського голови, має суттєво пришвидшити процес ідентифікації тіл загиблих бійців.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!