Новини

Цифрова грамотність: бібліотеки допомагають користувачам набути необхідні навички

До нового та вкрай актуального проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках — Хабах цифрової освіти» нещодавно доєдналися книгозбірні Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської тергромади. Ініціативу започаткувала ВГО «Українська бібліотечна асоціація» за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції, та у співпраці із Міністерством цифрової трансформації.

Проєкт, що впроваджується протягом травня — листопада 2024 року в усіх областях України, триває у два етапи. Спершу відбулося тижневе онлайнове навчання для координаторів Хабів цифрової освіти області, яке проводили тренери. До команди тренерів, до речі, увійшла директорка Централізованої бібліотечної системи Тамара Козицька. Далі, як наступний етап, координатори Хабів розпочали проводити заняття з цифрової грамотності та надавати консультації для відвідувачів бібліотек.

Оскільки саме зараз триває другий етап, то в межах проєкту в бібліотеках нашої громади активно проходять заходи. У Центральній публічній бібліотеці, міських філіях №№ 2, 7, 8, 9, 11, 13, бібліотеках сіл Давидківці, Пирогівці, Богданівці, Масівці Централізованої бібліотечної системи проводять індивідуальні консультації з цифрової грамотності для відвідувачів.

«Передовсім пропонують зареєструватися на онлайн-платформі “Дія. Освіта”. Далі знайомлять з набором освітніх серіалів, котрі пропонує сервіс. Дуже зручною опцією є “Цифрограм”, за допомогою котрого користувач може оцінити рівень своїх цифрових компетентностей та обрати, як саме хоче підвищувати власні цифрові навички», — пояснила заступниця директора бібліотечної системи Світлана Сінькова.

Чимало позитивних відгуків надходить від тих, хто уже мав змогу у бібліотеці завдяки проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках — Хабах цифрової освіти» прокачати свої цифрові навички. До прикладу, Світлана Баранова-Косинець захотіла у філії №13 навчитися розрізняти надійну інформацію від фейкових новин, краще орієнтуватися у цифровому світі. Користувачка залишилася дуже задоволеною заняттям, підкреслила, що отримані знання будуть корисними для неї у повсякденному житті та в роботі.

«Ми раді бачити, що все більше наших користувачів цікавляться питаннями медіаграмотності, цифрової грамотності, прагнуть вдосконалювати свої навички у цій сфері. Наша бібліотека вже готова допомогти, пропонуючи індивідуальні заняття та консультації», — зауважують своєю чергою працівниці філії №13.

Загалом за час втілення проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках — Хабах цифрової освіти» книгозбірні Централізованої бібліотечної системи допомогли вже 298 користувачам, надавши їм індивідуальні консультацій. Наразі ініціатива триває, тому бібліотеки закликають всіх охочих стати частиною втілюваного проєкту та разом з ними розвинути або ж покращити свої знання й навички у сфері цифрової грамотності: щодо користування смартфоном, комп’ютером, інтернетом та основними онлайн-сервісами, а також дізнатися свій рівень цифрової освіти та отримати консультації для того, щоб його підвищити.

За інформацією Централізованої бібліотечної системи

Хмельницької громади

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!