Новини

Пожежна безпека у літній період: правила, які допоможуть зберегти довкілля

У найближчі дні на Хмельниччині зберігатиметься надзвичайна пожежна небезпека.

Через жарку суху погоду виникають пожежі в екосистемах. Такі загоряння дуже швидко поширюються на значну площу, особливо у таку спеку, на торфовищах, сільгоспугіддях, знищують гектари лісу, шкодять довкіллю й навіть можуть стати причиною травмувань і загибелі людей.

Управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міської ради нагадує, що забороняється спалювати листя, гілля, сухостій, сміття, побутові та інші відходи. За такі порушення відповідно до Правил благоустрою Хмельницької міської територіальної громади за ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 1360 грн і на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 грн до 1700 грн відповідно.

А також, за підпали, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспугіддях передбачений штраф (за ст. 77 КУпАП):

- на громадян від 3060 до 6120 грн;

- на посадових осіб від 15300 до 21420 грн.

Щоб запобігти небезпечним ситуаціям, закликаємо вас дотримуватися простих, але важливих правил:

  • не спалювати суху траву або листя на присадибних ділянках;
  • не розводити відкритий вогонь біля сухої рослинності та господарських будівель;
  • не розкидати недопалки та сірники на суху підстилку;
  • не залишати без нагляду розпалені багаття та не дозволяти дітям розводити вогнища;
  • не створювати смітники в лісових насадженнях та на прилеглих землях, тим більше, не підпалювати їх.

Дотримуйтесь цих простих правил і ми разом зможемо зберегти довкілля, а також вберегти себе та своїх близьких від небезпеки!

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!