Новини

Відбувся черговий інформаційний депутатський день

Під час чергового інформаційного депутатського дня, який відбувся під головуванням секретаря міської ради Віталія Діденка, міських обранців ознайомили з роботою комунального підприємства «Навчально-тренувальний центр Хмельницької міської територіальної громади» та з нововведеннями в антикорупційному законодавстві. Зокрема, про засади антикорупційної політики та конфлікт інтересів проінформував начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції Хмельницької міської ради Анатолій Панчук. У ході засідання депутати розглянули окремі аспекти застосування норм з протидії корупції на конкретних прикладах.

Що робити депутату місцевої ради, якщо в нього виник конфлікт інтересів? Правила врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад визначаються Законом України «Про запобігання корупції». Згідно з діючим законодавством, депутат має під час засідання сесії перед голосуванням за певне питання піднятися і оголосити про те, що в нього є конфлікт інтересів. В законі «Про місцеве самоврядування в Україні» (частина першої статті 59-1), яким керуються депутати в ситуаціях конфлікту інтересів, вказано, що при наявності у депутата конфлікту інтересів він має публічно оголосити про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання. Оголошення про конфлікт інтересів має бути зафіксовано у протоколі засідання. Якщо цього не було, це є підставою для звернення у відповідні органи: НАЗК або Національну поліцію.

Також наголошено на відповідальності за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. За порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів настає відповідальність, передбачена статтею 1727 КУпАП:

  • неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів, тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!