Токовой Олександр Михайлович

Токовой Олександр Михайлович

Олександр Токовой народився 04 грудня 1974 року в місті Зеленодольськ Дніпропетровської області.

Навчався в школі, потім закінчив професійно-технічне училище та технікум.

В юності активно займався боксом, любив риболовлю.

З 1993 по 1995 рік проходив строкову військову службу в Львівській області.

У 2008 році переїхав до міста Хмельницький.

Довгий час працював у «Подільському експертно-технічному центрі Держпраці». Був дефектоскопістом - робив експертні обстеження об'єктів підвищеної небезпеки.

У січні 2023 року - мобілізований до лав ЗСУ.

Служив у окремій механізованій бригаді Збройних Сил України на посаді кулеметника, солдат. Воював на Запорізькому напрямку.

17 серпня Олександр востаннє вийшов на зв'язок.

Загинув воїн під час штурмових дій від артобстрілу 22 серпня 2023 року в селі Роботине Пологівського району Запорізької області.

Тіло Героя з поля бою побратими вивезли лише за 2 дні.

Друзі пам’ятають його доброю, чуйною, щирою, порядною людиною.

Тепер Олександру навіки 48 років…

У нього залишилися син, дружина, батьки, сестра.

Поховали Героя на Алеї Слави кладовища у мікрорайоні Ракове.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Олександр Токовой нагороджений орденом «За мужність» III ступеня посмертно.

Рішенням Хмельницької міської ради №33 від 15.09.2023 року за мужність у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, видатні заслуги перед українським народом та Хмельницькою міською територіальною громадою удостоєний звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади» посмертно.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!