Новини

Звіт про роботу спостережної комісії виконавчого комітету Хмельницької міської ради за 2023 рік

Склад спостережної комісії при виконавчому комітеті Хмельницької міської ради затверджено рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 23.06.2022 року № 452. Голова комісії - заступник міського голови Михайло Кривак.

У своїй діяльності спостережна комісія керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законами України «Про місцеві державні адміністрації», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк» та Положенням про спостережні комісії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429.

У 2023 році спостережна комісія працювала відповідно до затвердженого головою комісії плану роботи на 2023 рік.

За 2023 рік спостережною комісією проведено 11 виїзних засідань за участю засуджених та осіб, які перебувають під вартою та представників державної установи «Хмельницький слідчий ізолятор». Всього проведено 13 засідань.

На засіданнях спостережної комісії обговорювалися питання щодо планування діяльності спостережної комісії на 2023 рік, налагодження співпраці між установами виконання покарань, службами, центрами, які здійснюють соціальну адаптацію та інтеграцію і спостережною комісією та звіт спостережної комісії за 2022 рік.

Разом з тим у 2023 році спостережною комісією при виконавчому комітеті Хмельницької міської ради проводились виїзні засідання в державній установі «Хмельницький слідчий ізолятор» для осіб, які відбувають покарання в установі, а саме:

  • до Дня народження Тараса Шевченка – великого поета, художника, філософа та батька української нації було проведено лекцію та тематичний онлайн захід «Відкрий для себе Шевченка»;
  • до Великодня було проведено тематичні духовно-просвітницькі заходи, спрямовані на збереження національних традицій та формування поваги до культурної спадщини, священником Хмельницької єпархії Православної Церкви України здійснено святковий молебень з освяченням пасок і крашанок;
  • до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом в Другій світовій війні проведено тематичні пам’ятні заходи для засуджених та осіб, взятих під варту;
  • до Міжнародного дня захисту дітей проведено інтерактивну бесіду та подаровано солодощі;
  • до Дня української державності проведено тематичні інформаційно-просвітницькі заходи;
  • до Дня Гідності та Свободи проведено інформаційні заходи та тур мультимедійною виставкою «Майдан: від Незалежності до Свободи»;
  • привітання до Дня Святого Миколая.

Також спостережною комісією за участю представників державної установи «Хмельницький слідчий ізолятор» проведено обстеження умов утримання в установі засуджених і осіб, взятих під варту та проведено спільну нараду із керівництвом державної установи «Хмельницький слідчий ізолятор» та регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області О. Кізаєвою щодо покращення умов утримання.

Крім того, за ініціативи спостережної комісії в державній установі «Хмельницький слідчий ізолятор» відбулись теоретичні заняття для особового складу відділу соціально-виховної та психологічної роботи установи за участі представника Хмельницького міського центру соціальних служб, під час якого детально розглянуті питання і здійснено обмін досвідом в напрямку профілактики суїцидальної поведінки особистості, а також обговорено психолого-педагогічні аспекти виховного впливу на неповнолітніх ув'язнених. Психолог Хмельницького міського центру соціальних служб провів захід на тему «Профілактика суїцидальних нахилів». У заході взяли участь 6 неповнолітніх осіб.

Загалом за 2023 рік спостережна комісія проводила свою діяльність згідно із затвердженим планом роботи, в ході якої здійснювались організація та безпосередній громадський контроль за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених осіб та осіб, звільнених від відбування покарання, сприяння органам і установам виконання покарань у виправленні і ресоціалізації засуджених осіб та створенні належних умов для їх тримання, організації виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, наданні допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

 

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!