Новини

Звіт про роботу Штабу допомоги вимушеним переселенцям у 2023 році

Штаб допомоги вимушеним переселенцям Хмельницької міської ради другий рік поспіль координує дії щодо вирішення питань забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб та осіб, які вимушені були залишити постійне місце проживання, у зв’язку з військовою агресією російської федерації. Штаб розташований у середмісті Хмельницького, у кінотеатрі імені Т. Шевченка (вул. Проскурівська, 40).

Працівники Штабу спільно з працівниками структурних підрозділів міської ради, комунальних підприємств, бюджетних установ, за підтримки волонтерів щотижня забезпечують видачу гуманітарної допомоги у вигляді продуктових наборів, одягу, засобів гігієни тощо. В разі потреби Штаб допомагає із розселенням людей, які прибувають на територію громади, консультує, координує ВПО з питань психологічної допомоги, пошуку роботи та допомагає у вирішенні інших проблем.

Наразі, за даними державного реєстру, зареєстровано понад 36 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у Хмельницькій міській територіальній громаді.

У 2023 році за гуманітарною допомогою до Штабу звернулись майже 8 тисяч вимушених переселенців з Донецької, Харківської, Херсонської, Луганської, Запорізької, Миколаївської та інших областей України.

В середньому кількість новоприбулих на добу становила до 10 осіб, значна частина яких з Херсонської та Запорізької областей.

У межах ресурсів, Штаб видає гуманітарну допомогу, сформовану з найважливіших продуктів харчування та інших необхідних речей, придбаних за кошти громади, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та отримані, як гуманітарна допомога, від мешканців громади, волонтерів, благодійних організацій і бізнесу.

Всього за рік для видачі ВПО отримано та зібрано понад 250 тонн гуманітарної допомоги (продукти харчування, засоби реабілітації, одяг, речі для облаштування спальних місць, посуд, засоби гігієни тощо).

Видано:

● майже 30 тисяч продуктових наборів (значна частина придбана за кошти Хмельницької громади);

● додатково для родин з дітьми – понад 30 тонн продуктів харчування (крупи, борошно, макарони, консервні вироби);

● 6 тисяч комплектів засобів гігієни, які отримали родини з дітьми та люди похилого віку;

● більше 10 тисяч буханок хліба та хлібобулочних виробів, зокрема для соціальних обідів в ресторані "Жовтневий";

● усім потребуючим надано речі для облаштування спальних місць, інші необхідні речі, які зібрані спільно з волонтерами та надійшли від міжнародних громад.

Більше 600 дітей віком до 6 років отримали дитяче харчування (суміші, каші, пюре та інші продукти), підгузки.

У тісній співпраці з міжнародними, національними благодійними організаціями та волонтерськими центрами ВПО, в межах наявних ресурсів, забезпечуються одягом, посудом, речами для облаштування спальних місць.

За рік для ВПО видано понад 58 тисяч соціальних обідів, які готували викладачі та учні Державного навчального закладу "Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг" в ресторані «Жовтневий». Щодня харчуються від 180 до 220 осіб (родини з дітьми, люди похилого віку).

За сприяння Штабу Хмельницький міський центр соціальної підтримки та адаптації, Хмельницький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Рекреаційний центр «Берег надії», КП “Хмельницька міська лікарня” отримали гуманітарну допомогу у вигляді постільної білизни, рушників, інвалідних візків, інших засобів реабілітації.

Розуміючи як важко внутрішньо переміщеним особам адаптуватися та інтегруватися у новому середовищі, робимо все, щоб їхня інтеграція пройшла максимально безпечно та м’яко. Спільно з неприбутковими організаціями Штаб долучає ВПО до участі у різних заходах, тренінгах, допомагає отримати консультації, психологічну допомогу, соціальні послуги.

В рамках Меморандуму щодо співпраці Штабу та Благодійного фонду «РОКАДА» у 2023 році проводились культурно-просвітницькі заходи для родин ВПО.

Зокрема, зустріч “Долоньки любові”, присвячена Дню матері, на яку запросили родини переселенців, діти яких народилися в Хмельницькій громаді. Для проведення заходу спільно з волонтерами зібрано 45 наборів з подарунками.

До Всесвітнього дня біженців за сприяння UNHCR Ukraine - Aгентства ООН у справах біженців в Україні Штаб допомоги вимушеним переселенцям спільно з Благодійним фондом «РОКАДА» Хмельницький організували захід «Надія вдалині від дому». До проведення заходу долучитись виконавчі партнери UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні: ГО «Крим-СОС», БФ «SSS», БФ «Право на захист»" та БФ «Medair».

У вересні минулого року Штаб у співпраці з Хмельницьким осередком БФ «Рокада» провели гастро-соціальний фестиваль єднання «Varenyk_FEST». У заході взяли участь Центр підтримки «Я-Маріуполь», ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг», ВСП «Хмельницький торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно - економічного університету», Маріупольський будівельний фаховий коледж, господині з міста Торецьк, Бахмутського району, Донецької області та с. Давидківці.

 

За інформацією

Штабу допомоги вимушеним переселенцям

Хмельницької міської ради

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!