Новини

Олександр Симчишин про бюджет 2024 року

«Коротко про бюджет 2024 року.

Бюджет складний, дефіцитний. Причина – 1 млрд 245 млн грн коштів з міського бюджету, коштів хмельницьких платників податків, спрямовані до державного бюджету на видатки оборони. Дуже сподіваємося, що ці кошти будуть використані ефективно і справді на оборону, як це робили ми в 2023 році.

Усі поточні видатки (а це 95% бюджету) спланували на 10-11 місяців, а не на весь рік. Зарплата, енергоносії тощо для більшості бюджетної сфери теж прораховані тільки на 10-11 місяців. Дефіцит орієнтовно 150 млн грн. Сподіваємося, що зможемо перекрити його через перевиконання бюджету. Максимально над цим працюватимемо. Також матимемо трохи т. зв. «вільних лишків» за підсумками 2023 року.

Попри все видатки на обороноздатність у нас пріоритетні: передбачаємо на це 425 млн грн і ще плюс 150 млн грн для Міноборони через військові облігації.

208 млн грн віддаємо нашим військовим частинам як субвенції.

66 млн грн – на закупівлю квадрокоптерів, FPV-дронів, їхнє виготовлення на одному із наших КП. Закупівлі хочемо провести оперативно. За перший квартал року.

108 млн грн – підтримка діючих військових, поранених, родин загиблих через матеріальну допомогу. 20 млн грн – на придбання житла.

Також на 73 млн грн звільнили військові частини від платежів до міського бюджету і тепер ці кошти вони зможуть використати на власні потреби.

16,5 млн грн передбачили на заходи із національного спротиву.

150 млн грн – на військові облігації.

Під час розподілу вільних лишків плануємо віддати на обороноздатність ще понад 100 млн грн. Також хочемо збільшити видатки на придбання квадрокоптерів, дронів, антидронів, РЕБу вже за підсумками першого кварталу.

Тобто зараз ми маємо лише базовий бюджет. Далі будемо його коригувати. У 2023 році ми коригували його майже під час кожної сесії і щоразу додавали кошти на оборону.

Стосовно інших важливих статей видатків.

Будівництво укриттів. Це чи не єдині капітальні видатки у 2024 році. Ми не будемо будувати дороги, тротуари, сквери і т.д. Передбачаємо 33 млн грн на продовження будівництва тих нових укриттів, які тривають. У першому півріччі 2024 року плануємо їх завершити.

На 13 млн грн оновимо матеріально-технічну базу наших навчальних закладів: ремонти туалетів, харчоблоків, класів тощо.

Понад 9 млн грн на придбання медичного обладнання, насамперед для поранених військових.

1,5 млн грн – на проєктно-кошторисну документацію для будівництва Центру психічного здоров’я та реабілітації у Головчинцях.

61 млн грн – підтримка комунальних підприємств для підготовки до наступного опалювального сезону і на заходи з енергозбереження.

150 млн грн – підтримка малозабезпечених верств населення.

майже 130 млн грн – безкоштовне харчування для учнів 1-4 класів та пільгового харчування діток наших військових у дитячих садках.

майже 270 млн грн видатки на оплату комунальних послуг бюджетної сфери

Працюємо далі…

Тримаймо стрій!», - розповів міський голова Олександр Симчишин у власному телеграм-каналі.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!