Тюх Руслан Петрович

Тюх Руслан Петрович

Народився Руслан Петрович  4 лютого 1975 року в м. Хмельницькомуу в родині Петра та Лариси Тюхів. У 1982-1990 рр. навчався в СЗОШ № 19, в 1990-1992 рр. – в ЗОШ №25. У 1992-1997 рр. навчався у Київському інституті ВПС за фахом «Технічна експлуатація повітряних суден і авіадвигунів» та здобув кваліфікацію інженера-механіка. 2003-2005 рр. навчався в Хмельницькому національному університеті на факультеті ДПП за фахом «Фінанси». Здобув кваліфікацію магістр за спеціальністю «Забезпечення військ (сил)».

Руслан Петрович Тюх полковник, начальник відділу застосування безпілотних авіаційних комплексів центру управління операціями штабу операційного Командування Повітряних Сил України. За фахом – інженер. Більше двадцяти трьох років експлуатував БпЛА.

Це був респектабельний, досвідчений чоловік, який силою свого розуму і професіоналізму спонукав оточуючих поважати його, довіряти йому і прагнути навчатись у нього. Його побратими кажуть, що він був як Прометей, який ніс світло. Його сила волі ніколи не вичерпувалась. Завжди вчився, пізнавав нове, читав професійну літературу, розумів, що тільки опанувавши сучасні новітні військові технології, можна перемогти московського ворога. Бо сили і ресурси занадто були і є неспівмірні.

З початком війни 2014 року полковник перебував неодноразово у зоні АТО, був очима артилерії. Його палітра бачення війни не раз рятувала важкі військові ситуації і бойових побратимів.

Руслан Петрович стояв біля витоків створення безпілотної авіації Повітряних Сил ЗСУ. За його сприяння у лютому 2015 року було створено управління безпілотної авіації ПС ЗСУ.

Полковник мав більше 30 років військової служби, влітку в нього закінчився контракт, проте не уявляв себе без армії.  Липень 2022 року – зупинив його поступ…

Указом Президента України № 79/2022 від 28 лютого  полковник Тюх нагороджений  орденом Богдана Хмельницького III ступеня та Указом  Президента № 478/2022 від 2 серпня орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня (посмертно).

З метою увічнення пам’яті полковника Руслана Тюха, враховуючи його вагомий внесок у розвиток безпілотної розвідувально-ударної авіації ПС ЗСУ , мужність та героїзм, виявлені під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, Указом Президента № 478/2023 від 5 серпня присвоєно ім’я полковника Руслана Тюха 34 окремій авіаційній ескадрильї безпілотних авіаційних комплексів 383 оккремої бригади безпілотних авіаційних комплексів ПС ЗСУ.

Нагороджений: відзнакою Президента України «За участь в АТО»; нагрудними знаками «За досягнення у військовій службі», «За зразкову службу»; медалями «За участь в антитерористичній операції», «Учасник АТО»,  «За заслуги перед ЗСУ», медаллю ЗСУ «За Україну. За її волю 1991-2006», «За зразкову службу», «Ветеран служби».

Рішенням Хмельницької міської ради від 23.09.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!