Новини

Хмельничани вшанували пам’ять жертв голодоморів

Щорічно у четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів. Цьогоріч він припадає на 25 листопада. Цього дня відбуваються жалобні заходи. Хмельничани разом з українцями усього світу в глибокій скорботі вшановують пам’ять мільйонів жертв жахливих трагедій ХХ століття — Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. Із глибоким сумом згадують людей, життя яких забрав голод, організований тоталітарним режимом.

Сьогодні у місті Хмельницькому біля пам’ятника «Ангел Скорботи» відбулася панахида за жертвами голодоморів, яку провели священнослужителі Духовної ради міста Хмельницького.

Представники влади міста й області, члени товариства політичних в’язнів і репресованих, духовенства, громадськість поклали квіти, пашницю, запалені свічки та лампадки до підніжжя пам’ятника на вічну пам'ять і упокій невинно убієнних і заморених голодом українців.

Учасники меморіального заходу схилили голови у загальнонаціональній хвилині мовчання. У День пам'яті жертв голодоморів проводиться акція «Запали свічку пам'яті». Після хвилини мовчання хмельничани разом з усіма українцями запалили свічку на вікні власних домівок, як символ пам’яті народу про загиблих від штучного голоду.

Цього року 90-ті роковини Голодомору-геноциду 1932-1933 років ми вшановуємо в умовах повномасштабної війни та щоденного російського терору проти України. Майже століття збігло від тих часів, однак пам’ять лишається такою ж болючою та свіжою, адже актуалізується сьогоденням…

Обстріли цивільного населення, терор голодом та холодом, депортації, цілковите порушення усіх воєнних конвенцій, суцільна ненависть та цинізм – це все поведінка нашого ворога сьогодні. І вона, майже не відрізняється від методів сталінського режиму. Мета ж одна упродовж століть: знищити нашу ідентичність, культуру, мову – знищити українську націю як таку.

Цьогорічна кампанія на вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!