Ковбасюк Андрій Леонідович

Ковбасюк Андрій Леонідович

Народився Андрій Леонідович Ковбасюк 28 червня 1967 року в родині Леоніда Давидовича і Алли Яківни Ковбасюків. Закінчив ЗОШ № 15 школу в Хмельницькому. Його згадують як приязного і надійного товариша, котрий був справжнім патріотом. Воїн не дочекав до свого 55-річчя два місяці, пішов у засвіти поблизу Попасної на Луганщині 20 квітня 2022 року.

Андрій Леонідович Ковбасюк жив, працював, ростив красуню-розумницю доньку Аліну. Намагався, щоб ніщо не захмарювало його душу, щоб донька зростала з теплим вогником у душі, була щасливою, самодостатньою і гідною. Усі незгоди життя намагався вирішувати сам, не перекладаючи на чужі плечі. Багато читав. Любив читати книги про спорт і сам любив спорт. Його гантелі – то були його друзі, часто з донькою над ними сміявся і жартував, ще й доньку привчав їх тягати, пояснюючи, що статура у неї має бути красивою.

Донька не знала про рішення батька йти на війну. Він не хотів її хвилювати, лишень попросив прийти до автобуса, яким їхав на фронт і провести його. Пізніше Аліна згадала, як прийшла до штабу в кінотеатрі імені Т. Г. Шевченка, зібравши пожитки для переміщених осіб і бачила, як батько стривожено дивився на діток, які прибули з прифронтовоі лінії і залишились без даху над головою і там закралась у нього думка – іти захистити свободу Макара, своєї родини, України. Про Андрія Леонідовича розповідають як про приязного і надійного товариша, щирого і доброго, відкритого, якого всі любили, який був дуже дотепний, але не говірливий, проте, якщось скаже, то всі дуже сміялись. Він був патріотом, не мислив свого життя не в Україні. «Ми зналися з Андрієм ще до строкової служби в армії. Наші шляхи розійшлися на деякий час і згодом ми разом працювали у фельд’єгерській службі. Товаришували все життя. Він був дуже класною людиною», – каже його товариш.

Андрій Леонідович був дуже уважним сином. Щодня за життя він після робочого дня заходив до своїх літніх батьків за традицією на вечерю і уважно, з любов’ю, добротою і повагою слухав їх, допомагав вирішувати проблеми. Мати Алла Яківна чекає сина… «Сусідці, з якою вона дружить наснився сон, що прийшов тато,- розповідає донька Аліна і попросив її: «Передайте мамі, що я її люблю, передайте доці, щоб вона викинула всі дурниці з голови і виховувала мого онука…». Донька не може змиритись, що не може дочекатись свого доброго, люблячого батька, навіть ходила до військкомату, щоб забрали на фронт… – поквитатись… Не взяли. Маленький Макар має мати матусю. Зрештою написала до батькових побратимів у 24 ОМБР, щоб написали на снаряді, що він «За татуся»…

Указом Президента №390/2022 нагороджений орденом «За мужність» III ступеня «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі»

Рішенням Хмельницької міської ради від 23.09.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади»

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!