Мельник Іван Іванович

Мельник Іван Іванович

Народився Іван Іванович 10 березня 1978 року у м. Хмельницькому. Проживав на вулиці Червонофлотській, згодом родина переїхала на вулицю Спортивну. У 1985 Іван розпочав навчання у Хмельницькій середній загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 14. Першою вчителькою була Мельничук Любов Федорівна, яка згадує його як веселого, життєрадісного та товариського хлопчика. Товаришував Іван з Олексієм Музикою, Олександром Ковальом та Андрієм Дацковим. 17 грудня 1996 року був призваний на строкову військову службу, а у 1998 році звільнений у запас у званні «старший сержант». Демобілізувавшись, у 1998 році, вступив на навчання до Хмельницького торговельно-економічного коледжу. У 1999 році І. Мельник виїхав за кордон, де працював до 2013 року.

У 2015 році Іван Мельник добровільно пішов на службу до Національної гвардії України, брав безпосередню участь в антитерористичній операції на Маріупольському напрямку.

10 жовтня 2016 року Іван Іванович звільнився з лав Національної гвардії України з посади «старший стрілець Національної гвардії України, командир відділення зв’язку», а вже в 2017 році підписав контракт зі Збройними силами України.

З березня 2018 року Іван Мельник проходив службу в районі проведення Операції Об’єднаних Сил в Попаснянському районі Луганської області.

17 липня 2018 року Мельник Іван Іванович отримав кульове поранення в голову, несумісне з життям, на блокпості в районі Золотого Попаснянського району на Луганщині.

Однокласниця Шевчук Ірина, яка сиділа з Іваном з першого класу за однією партою, згадує: «Жартівник, весельчак, добродушний, ніколи нікого не образив, завжди був першим витівником у класі. Одного разу мені листівку із 8 Березня поклав у щоденник. Я запитала: «Це ти писав?» – спочатку сказав: «Ні», – а згодом: «Я, тільки нікому не кажи. Я тебе привітав із 8 Березня, а ти мене привітай 10 березня». Це був його день народження».

«Я знав Івана з грудня 2017 року, ми разом проходили підготовку на Яворівському полігоні, а після цього відправились на передову. Несли службу на Світлодарській дузі. Він пішов служити за контрактом і пройшов все до кінця. Іван дуже відповідальний, прийшов до нас командиром відділення, водив БТР. Він завжди допомагав, ніколи не відмовляв, все разом робили й говорили про все…», – ділиться спогадами про свого побратима військовий Андрій.

Рішенням двадцять четвертої сесії Хмельницької міської ради від 28 вересня 2018 року Мельнику Івану Івановичу за проявлену виняткову мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, видатні заслуги перед народом України та територіальною громадою міста Хмельницького присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!