Дереш Валерій Костянтинович

Дереш Валерій Костянтинович

Гідні відходять раніше, зумівши залишити свій слід на землі.

Валерій Костянтинович Дереш народився 3 травня 1982 року в селі Купин Городоцького району Хмельницької області.

Командир першої розвідувальної групи Валерій Дереш з позивним «Амін» систематично водив бійців на бойові завдання у ворожий тил. Доводилося виходити під свист куль і вибухи снарядів.

«Він водив розвідгрупи на ту сторону, пережив десятки артобстрілів, весь час ходив на межі життя та смерті, а загинув в автокатастрофі...», – з сумом каже друг Валерія Павло Когут.

Рядовий батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Свята Марія» Валерій Дереш загинув 22 лютого 2015 року під час проведення рекогносцировки шляхів із позицій блокпосту №11 під Маріуполем.

Про вдачу і здобутки «Аміна» ходили легенди. Під Павлополем їхню розвідроту називали «Святими». Для нього це була уже друга ротація на війні: в зону АТО він свідомо повернувся після відпустки. Брав активну участь в обороні Маріуполя у складі Першого Християнського добровольчого підрозділу Головного управління МВС України в Києві. Його створено у вересні 2014 року на базі Сотні Ісуса Христа, яка діє з часів Майдану. Участь в антитерористичній операції на Сході України він брав від самого початку конфлікту, з травня 2014 року в різних точках: у складі батальйонів «Азов» і «Шахтарськ» звільняв Маріуполь, у червні і серпні 2014 року був задіяний у боях за Мар’їнку, Піски, Іловайськ.

Коли родина переїхала до Хмельницького, Валерію довелося пройти відбір серед обдарованих дітей міста, аби вступити до 5-го класу ЗОШ №1. Учителі й однокласники пам’ятають цього порядного юнака завжди ввічливим, врівноваженим, готовим будь-якої хвилини прийти на допомогу. Сильний характер додавав поваги серед хлопців, а чарівна усмішка й надійне плече привертали увагу дівчат. У сьомому класі здібний учень посів І місце в міській олімпіаді з англійської мови. За високі досягнення в навчанні був нагороджений срібною медаллю.

А потім було навчання на факультеті міжнародних відносин у Хмельницькому національному університеті, де Валерій Дереш здобув кваліфікацію міжнародника-аналітика, перекладача.

«Спокійний, дисциплінований, він хотів і любив навчатися», – згадує керівник дипломної роботи Валерія Олег Миколайович Синюк. Не може стримати сліз і методистка деканату факультету міжнародних відносин Лілія Олександрівна Мудрак: «Хлопець був щирим, добрим, цілеспрямованим».

Сильний і відповідальний, Валерій завжди мав активну громадянську позицію як патріот України. Події Майдану не залишили його осторонь, він був активним учасником громадянського спротиву.

31 серпня 2015 року у Хмельницькому національному університеті відкрили пам’ятний знак «Героям Слава», який увічнив пам’ять загиблих героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, що захищали незалежність і територіальну цілісність України.

Серед них є і випускник факультету міжнародних відносин ХНУ Валерій Дереш. Рішенням ректорату імена п’ятьох випускників, загиблих у російсько-українській війні, занесено у «Книгу Пошани університету».

Рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради від 26 жовтня 2016 року за проявлену мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Валерію Костянтиновичу Дерешу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!