Новини

Хмельницький отримав від міжнародної організації нову когенераційну установку

Нову установку потужністю 650 кВт, що працює на базі газового двигун-генератора, австрійського виробництва отримала одна з котелень МКП «Хмельницьктеплокомуненерго», на РТМ №3, що у мікрорайоні Заріччя. Установку заплановано ввести в експлуатацію наприкінці року.

«Ми дуже плідно співпрацюємо з міжнародними організаціями у різних напрямках. З початком великої війни співпраця була переважно в напрямку безпосередньо продуктів харчування і гуманітарного забезпечення, зокрема внутрішньо переміщених осіб. Далі ми все більше підходили до технічної модернізації тих підприємств, які забезпечують критичну сферу і подачу найнеобхідніших послуг. Минулого року активно співпрацювали з американською організацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Зокрема МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» отримало велику кількість дизель-генераторів і техніки. Цього року вийшли на гарну співпрацю з Міжнародною організацією з міграції (МОМ). У межах співпраці ця організація поставила для МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» когенераційну установку австрійського виробництва. Це вже 15-та когенераційна установка на нашому теплопостачальному підприємстві. Спалюючи природний газ, вона виробляє тепло та електричну енергію. У цій котельні вже працює одна відремонтована когенераційна установка, потужністю 500 кВт. Коли працюватимуть обидві установки, то вони зможуть виробляти 1 МВт 100 кВт електроенергії. У такий спосіб забезпечуватимуть роботу цієї котельні в автономному режимі та надаватимуть зайву електроенергію в мережі обленерго, підвищуючи їхню потужність, якої бракує взимку», - розповів заступник міського голови – директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.

Загалом комунальне теплопостачальне підприємство має 14 когенераційних установок, встановлених у котельнях у різні періоди впродовж 15 років. Всі вони українського виробництва, виготовлені у місті Первомайськ.

«Це перша і більш потужна когенераційна установка закордонного виробництва. Впевнений, вона буде дуже потрібною і корисною. Когенераційних установок наразі у місті достатньо. Та кількість, яка наразі є, дає можливість МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» віддавати в загальну мережу 30 % надлишку електроенергії», - додав Василь Новачок.

Котельна, в якій працюватимуть дві когенераційні установки, обслуговує 102 житлових будинки, школи та дитячі садочки мікрорайону.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!