Новини

Цільове використання аліментів, сплачених на дитину. Як перевірити?

Зустрічаються випадки, коли платник аліментів добросовісно виконує свої аліментні зобов’язання, однак має побоювання, що відповідні кошти витрачаються стягувачем для задоволення власних потреб, а не потреб дитини. За наявності сумнівів щодо цільового використання аліментів платник має можливість звернутись до відповідних органів з метою перевірки цільового використання коштів.

Хто саме і яким чином здійснює контроль за цільовим витрачанням аліментів?

Контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюють органи опіки та піклування шляхом проведення інспекційних відвідувань одержувача аліментів. Це передбачено ст. 186 Сімейного кодексу України. Інспекційні відвідування проводяться відповідно до Порядку здійснення органами опіки та піклування контролю за цільовим витрачанням аліментів на дитину, затвердженого Наказом Міністерства соціальної політики України від 15.11.2018 р. № 1713.

Підставою для здійснення контролю є заява платника аліментів (у довільній формі), яка подається до органу опіки та піклування за місцем проживання одержувача аліментів або до відповідної служби у справах дітей. До заяви платник аліментів обов’язково додає:

- у випадку сплати аліментів за рішенням суду розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за останні 12 місяців, виданий виконавчою службою (додаток № 15) (у разі повторного впродовж року звернення платника аліментів із заявою про проведення перевірки подається розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за період, що минув з дати проведення попереднього інспекційного відвідування);

- у випадку коли аліменти на дитину сплачуються не за рішенням суду (за домовленістю між батьками дитини, за договором про сплату аліментів на дитину) платник аліментів повинен надати копії інших документів, що підтверджують сплату аліментів на дитину та їх розмір;

- відомості про місце проживання отримувача аліментів.

Зверніть увагу! Наявність заборгованості зі сплати аліментів є підставою для відмови платнику аліментів у проведенні інспекційного відвідування одержувача аліментів.

Безпосереднє проведення інспекційного відвідування покладається на службу у справах дітей (не менш ніж 2 особи) за місцем проживання одержувача аліментів і проводиться впродовж 30 календарних днів з дати надходження заяви від платника.

Після надходження заяви одержувач аліментів інформується про проведення інспекційного відвідування шляхом надсилання рекомендованого листа з повідомленням про вручення не пізніше ніж за 7 календарних днів до запланованого дня його проведення з подальшим узгодженням дати та часу візиту. Під час проведення інспекційного відвідування здійснюється обстеження умов проживання дитини, визначається рівень задоволення її індивідуальних потреб, звертається увага на зовнішній вигляд дитини, її самопочуття та у разі, якщо дитина досягла такого рівня та розвитку, що може висловити свою думку з нею проводиться відповідна бесіда.

Протягом 5 робочих днів після проведення інспекційного відвідування складається відповідний висновок, який копії якого, завірені в установленому порядку, надсилаються рекомендованими листами з повідомленням про вручення платнику та отримувачу.

Зверніть увагу! У разі повторного звернення платника аліментів інспекційне відвідування проводиться не раніше ніж через три місяці з дати проведення попереднього інспекційного відвідування.

Розмір аліментів та їх значення!

У разі якщо розмір аліментів, що сплачується на дитину, не перевищує розміру двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, оцінюється рівень забезпечення базових потреб дитини, а саме: забезпечення харчуванням, необхідними ліками у разі потреби, одягом та взуттям відповідно до сезону, іграшками та іншими засобами для розвитку та навчання дитини відповідно до її віку. Якщо ж розмір аліментів складає понад два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку (на кожну дитину), підтвердженням цільового використання аліментів на дитину можуть бути: наявність облаштованих відповідними меблями та речами місць для сну та відпочинку дитини; її розвитку та навчання; приміщень для прийняття їжі та санітарно-гігієнічних потреб; обладнання для занять спортом; музичних інструментів; відвідування дитиною навчальних курсів, гуртків та секцій; відкриття на ім’я дитини банківського рахунку; витрати на оздоровлення та лікування дитини, придбання засобів реабілітації тощо.

Чеки, квитанції, довідки та інші документи для підтвердження цільового використання коштів одержувач аліментів може надати виключно за власним бажанням та за умови їх наявності. Також виключно за власним бажанням одержувач аліментів може надати письмове пояснення щодо цільового використання аліментів, яке долучається до висновку.

У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутись до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

За більш детальною консультацією або для подачі заяви потрібно звернутися до Служби у справах дітей Хмельницької міської ради, яка знаходиться за адресою:

м. Хмельницький, вул. Грушевського, 88, каб. 9.

Електронна адреса: [email protected]

тел. (0382) 75-27-20, 65-72-50.

За інформацією служби у справах дітей

Хмельницької міської ради

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!