Новини

Електросамокати визнані транспортним засобом

Останнім часом значно зросла кількість електричних транспортних засобів, якими користуються жителі Хмельницької громади. Для убезпечення пішоходів, користувачів легких електричних транспортних засобів (зокрема персональних) та інших учасників дорожнього руху, маючи на меті стимулювання користування екологічними видами транспорту, у вересні минулого року рішенням сесії міської ради затвердили Порядок використання легких електричних засобів на території Хмельницької міської територіальної громади. Мова йде не лише про електричні самокати, а й сегвеї, гіроскутери тощо. Відповідно до затвердженого Порядку, користувачам легких електричних транспортних засобів дозволяється пересуватися велодоріжками, або по правій смузі проїжджої частини. Також встановлені обмеження щодо швидкості їзди та віку користувачів.

Згідно з останніми змінами в законодавстві, електросамокати та інший електротранспорт, потужністю до 1000 Вт, відтепер вважаються транспортним засобом.

«Станом на сьогоднішній день, законодавством не визначено яким чином зазначені транспортні засоби повинні рухатися - дорогою, тротуаром чи окремими смугами руху (велосипедними доріжками). Враховуючи це, є необхідність у внесенні змін до Правил дорожнього руху та інших нормативно-правових актів, які визначали б відповідальність водіїв (користувачів) таких електричних транспортних засобів, - написав заступник міського голови Микола Ваврищук на власній сторінці у мережі Фейсбук. - Найближчим часом у місті Хмельницькому планує почати роботу в сфері прокату самокатів міжнародна компанія BOLT. В свою чергу, ми плануємо узгодити місця, де будуть ці транспортні засоби розміщуватися. Мова йде про місця для усіх компаній, які займаються цим видом підприємництва».

Заступник міського голови Микола Ваврищук також звернув увагу мешканців Хмельницької міської територіальної громади на обов’язковому дотриманні Порядку використання легких електричних транспортних засобів, затвердженого рішенням позачергової вісімнадцятої сесії міської ради.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!