Новини

У Хмельницькому вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС та усіх, хто постраждав внаслідок техногенної катастрофи

Сьогодні в День пам’яті Чорнобильської трагедії в Хмельницькому вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів та жертв найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. 37 років тому на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції стався вибух, який призвів до неймовірних втрат. В ті дні з наслідками аварії боролися пожежники, персонал ЧАЕС, військовослужбовці, будівельники, вчені, медики – кожен на своєму місці намагався зробити максимум, щоб зменшити страшні наслідки вибуху. Загалом у ліквідації аварії взяли участь понад 600 тисяч людей. Світ досі оговтується від наслідків Чорнобильської аварії.

Вшанувати пам’ять героїв-пожежників, які були першими в боротьбі з небезпечним атомом, прийшли представники влади міста та області, духовенства та небайдужі хмельничани. Квіти поклали до пам’ятника «Героям Чорнобиля – пожежникам», розташованого на вулиці Героїв Чорнобиля, поблизу Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області. Данину пам’яті віддали усім тим, хто став жертвою техногенної катастрофи, біля пам’ятника «Героям та жертвам Чорнобиля», що на перехресті вулиць Кам'янецької та Прибузької.

Сьогодні у Хмельницькому проживає 1110 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 816 - брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Влада міста не залишається осторонь та докладає максимум зусиль для підтримки цієї категорії громадян.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» здійснюються компенсаційні виплати, а це – компенсація на продукти харчування, відшкодування проїзду та оздоровлення у санаторно-курортних закладах, виплата додаткових відпусток, пільги на житлово-комунальні послуги, медичне забезпечення тощо. Так, у 1 кварталі 2023 року на ці цілі використано 1,3 млн. грн.

Забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС путівками на санаторно-курортне лікування. У зв’язку з відсутністю в 2023 році фінансування з державного бюджету, на оздоровлення постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії з міського бюджету виділено 1,9 млн. грн для придбання путівок на санаторно-курортне оздоровлення.

Громадяни цієї категорії, що мають інвалідність, також мають можливість оздоровитись у Рекреаційному центрі «Берег надії», що у с. Головчинці.

Щодо питання придбання ліків учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за пільговими рецептами управління праці та соціального захисту населення, відповідно до кошторисних призначень на 2023 рік, уклало договори з Комунальною аптекою «Віола» на відшкодування за ліки, відпущені згідно з пільговими рецептами, для осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Безкоштовно ліки отримують близько 300 осіб на місяць.

Згідно з рішенням Хмельницької міської ради «Про надання дружинам (чоловікам) померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС додаткової пільги в розмірі 50% на оплату житлово – комунальних послуг (разом 100%) з січня по грудень 2023 року», надається пільга за рахунок коштів міського бюджету.

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!