Новини

Хмельницький письменник Юрій Даценко представив четверту книгу з циклу про Якова Ровнєра

Пригоди проскурівського лікаря Якова Ровнєра, котрий вже так полюбився читачам, тривають. У 2023 побачила світ нова книга молодого хмельницького прозаїка Юрія Даценка «Життя вічне». У ній автор відправляє свого героя до невеликого села Сутківці, що на Хмельниччині. І саме її, четверту з циклу про Якова Ровнєра, письменник презентував 22 березня у читальній залі Центральної публічної бібліотеки.

Події нового роману відбуваються у 1921 році. Проскурівський лікар перебирається до Сутковець, але й там на нього чекають таємниці та загадки. Руїни місцевого замку зацікавлюють столичного комісара, який влаштовує розкопки.

Юрій Даценко говорить, що четверта історія про Якова Ровнєра вийшла найповнішою, адже книга попри очікування є на 60 сторінок об’ємнішою. Загалом на читача чекає чотири сотні аркушів цікавих та неймовірних пригод.

«Цей роман можна читати як самостійний твір, тобто історія абсолютно окремішня. Вона не є продовженням попередніх і не буде продовжуватися у п’ятій книзі. Окрім того, що читач зустріне у ній Якова Ровнєра, тут ще й буде герой із другого роману, котрий дуже полюбився читачам. Я впевнений, їм буде приємно з ним зустрітися», - зазначив письменник.

Презентовану нині в бібліотеці книгу автор почав писати ще до війни. З 24 лютого йому понад півтора місяця не вдавалося завершити речення, яким закінчив роботу в ніч повномасштабного вторгнення. У творі цей момент збережено, читач знайде його — перерване речення.

Письменник відзначає, що видавництво попри війну змогло видрукувати наклад у 4000 примірників. Ця цифра є дуже показовою, демонструє, що сучасна українська література витримує випробування і розвивається.

Також Юрій Даценко анонсує, що вже пише п’ятий роман, який, мабуть, стане завершальним у циклі про Якова Ровнєра. У прозаїка є деякі інші напрацювання. Тож читачу залишається тільки з нетерпінням чекати на нові й нові пригоди від письменника.

За інформацією Централізованої бібліотечної системи

Хмельницької міської територіальної громади

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!