Новини

Оприлюднюється Проєкт Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького та Звіт про стратегічну екологічну оцінку Проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького

Відповідно до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» з метою одержання та врахування пропозицій і зауважень громадськості Хмельницька міська рада оприлюднює для громадського обговорення проєкт Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького та Звіт про стратегічну екологічну оцінку проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького.

Доєднавшись до Рамкової Програми Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) «Зелені міста», місто Хмельницький отримало можливість прямого доступу до системних інвестицій в довгостроковий сталий розвиток та модернізацію міської інфраструктури. Ця Програма поєднує стратегічне планування з цільовими інвестиціями та політичним діалогом шляхом активного залучення зацікавлених сторін та уможливлює пріоритетні інвестиції, що сприяють загальній меті системного поліпшення екологічного стану міста.

Розробка Плану дій «Зелене місто» (далі - ПДЗМ) як невід’ємної частини Програми є інструментом узгодження довгострокових цілей розвитку міста з амбітною програмою «зеленого зростання». Демонструючи прихильність до глобального та національного «зеленого порядку денного», ПДЗМ принесе місту довгострокові інвестиції в різні сектори економіки, в тому числі, від міжнародних фінансових організацій і партнерів з розвитку.

ПДЗМ для міста Хмельницького являє собою відповідну «дорожню карту» стратегії інвестицій, політичних та інституційних заходів, необхідних для подолання екологічних та пов’язаних з ними соціальних та економічних викликів.

Проєкт ПДЗМ ґрунтується на опрацюванні показників стану навколишнього середовища, тиску на нього та реагування на впливи відповідно до уніфікованої методології ЄБРР. На цій основі відповідно до консолідованої бази даних визначено та проаналізовано пріоритетні екологічні виклики (зелені насадження; якість водойм; доступність води; забруднення повітря, викиди парникових газів; адаптація та гнучкість екосистем; якість ґрунту; біорізноманіття та екосистеми). За результатами аналізу стану навколишнього середовища, ступеню та джерел тиску на нього, у ПДЗМ визначені: бачення бажаного стану міста, стратегічні і середньострокові цілі, дії та відповідні рішення і проєкти.

ПДЗМ для міста Хмельницького структурований за ключовими тематичними напрямками відповідно до муніципальних секторів, як-то: зелені зони; міський транспорт; енергетична безпека; якість і доступність води; тверді побутові відходи. Наскрізною темою є «Екологічне, соціальне та кліматичне врядування», яка охоплює дії, що стосуються різних секторів та напрямів життєдіяльності міста (екологічна політика, міське планування, смарт-рішення тощо). В межах тематик «зеленого міста» у ПДЗМ інтегровані заходи, що враховують потреби та проблеми внутрішньо переміщених осіб, пов’язані із розміщенням у місті Хмельницькому.

Рішення про затвердження проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького прийматиме Хмельницька міська рада.

Ознайомитись з проєктом Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького та Звітом про стратегічну екологічну оцінку проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького, а також наявною екологічною інформацією, у тому числі пов’язаною зі здоров’ям населення щодо вказаних документів можна у Хмельницькій міській раді за адресою м. Хмельницький, вул. Героїв Маріуполя, 3.

Проєкт Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького та Звіт про стратегічну екологічну оцінку Проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького розміщений для ознайомлення на сайті Хмельницької міської ради: https://khm.gov.ua

Дата початку процедури громадського обговорення — 02 березня 2023 року. Відповідно до статті 12 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» громадськість може надавати письмові зауваження і пропозиції до проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького та до Звіту про стратегічну екологічну оцінку проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького протягом 30 днів із дати публікації цього повідомлення, до 02 квітня 2023 року включно. Пропозиції та зауваження, подані після встановленого терміну, не розглядаються.

Зауваження і пропозиції до Проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького та Звіту про стратегічну екологічну оцінку проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького подаються за адресою:

вул. Героїв Маріуполя, 3, м. Хмельницький, 29000.

Відповідальна особа: заступник міського голови Ваврищук Микола Васильович.

Телефон: (0382) 76-49-42

Зауваження і пропозиції можуть бути надіслані на електронну пошту: [email protected]

Транскордонні наслідки для довкілля та здоров’я населення внаслідок реалізації заходів проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького відсутні. Транскордонні консультації щодо проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького не проводяться.

Звіт про стратегічну екологічну оцінку Проєкту Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького

Проєкт Плану дій «Зелене місто» для міста Хмельницького

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!