Новини

Погашення боргів із заробітної плати - на особливому контролі

У межах наданих повноважень Хмельницька міська рада вживає всіх можливих заходів, направлених на дотримання законодавства про працю роботодавцями Хмельницької міської територіальної громади.

За оперативною інформацією, станом на 01.10.2021 року заборгованість із заробітної плати була наявна на 8 підприємствах і становила 3 млн 519,2 тис. грн.

Заборгованість зросла, порівняно з 01.09.2021 року, на 325,2 тис. грн або на 10,2% (станом на 01.09.2021 – 3 млн. 194,0 тис. грн). Збільшення відбулось за рахунок нарощування боргів на 2-х підприємствах, органом управління майном яких є Хмельницька обласна рада:

- КНП "Хмельницька обласна стоматологічна поліклініка" (1 млн. 680,0 тис. грн. – 47,7% від загальної суми боргу по ХМТГ; збільшення до попереднього місяця на 439,7 тис. грн або 35,5%);

- ОФ "Кіновідеопрокат" (кінотеатр «Планета») – 593,5 тис. грн., що складає 16,9% від загальної суми боргу по громаді; збільшення до попереднього місяця на 113,1 тис. грн або 23,5%).

Загальна сума боргу на вказаних підприємствах становить 2273,5 тис.грн, що становить 64,6 % боргу Хмельницької міської територіальної громади.

Водночас 4 підприємства-боржники завдяки спільно вжитим заходам зменшили борги із заробітної плати: 55 управління начальника робіт, ТОВ "Р.І.Н.О", Хмельницький обласний спортивно-технічний клуб товариства сприяння обороні України, ДП МОУ "Воєнконверс - 43".

Управлінням праці та соціального захисту населення здійснюється щотижневий моніторинг погашення заборгованості на підприємствах-боржниках та контроль за виконанням графіків погашення заборгованості.

Стан справ на підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати та рівень заробітної плати на підприємствах міста розглядається на засіданнях комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків і погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати.

Так, 7 жовтня 2021 року відбулось чергове засідання, за участю представників вищевказаної комісії та робочої групи, на які запрошувались керівники усіх 8 підприємств-боржників.

За підсумками засідання прийнято ряд рішень, направлених на поступове зменшення та ліквідацію боргів.

Зокрема, вирішено направити листа на адресу Міністерства оборони України з проханням віднайти шляхи питання погашення боргів у 55 управлінні начальника робіт, яке підпорядковане Міністерству. Керівник ТОВ "Р.І.Н.О" пообіцяв повністю ліквідувати борги до кінця 2021 року, а керівник ТОВ "Хмельницькархпроект" – до кінця жовтня 2021 року. Суттєво зменшились борги у Хмельницькому обласному спортивно-технічному клубі товариства сприяння обороні України. Підприємство досить тривалий період не могло отримати акредитацію, яка б дала змогу займатись основним видом діяльності. Керівництво міської ради та управління праці та соціального захисту населення з цього приводу неодноразово проводило наради, на які, зокрема запрошувались, посадові особи Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Хмельницькій області. Результат - заборгованість зменшилась втричі (з 323 тис. грн до 110,2 тис. грн).

Слід відмітити, що протягом 2021 року у переліку боржників перебувало 15 підприємств. 7 з них погасили борг повністю, на загальну суму 2 млн 407,5 тис. грн.

Робота, направлена на підвищення рівня заробітної плати, легалізацію трудових відносин та наповнення бюджету Хмельницької міської територіальної громади проводитиметься й надалі.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!