Новини

«Пам’ятаємо. Перемагаємо»

У приміщенні міського архіву відбулася презентація фільму «У світлі воскреслої пам’яті. Грех Олександр» для студентів історичного факультету Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Працівники архівного відділу міської ради спільно з представниками Хмельницького обласного благодійного фонду "Карітас" провели захід «Пам’ятаємо. Перемагаємо», присвячений Дню Героїв.

23 травня, День Героїв, як свято було затверджене постановою Другого Великого Збору у Кракові в 1941 році, українськими націоналістами і це не випадково. В травні пішли з життя лідери та ідеологи українського національного руху:

25 травня 1926 року в Парижі загинув один із лідерів української революції 1917-1921рр. Симон Петлюра;

23 травня 1938 року в Роттердамі вибух бомби обірвав життя організатора українського національного руху Євгена Коновальця. Рашистська імперія знищувала українських державників як загрозу свого існування.

Ми пам’ятаємо лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської доби, гайдамаків опришків, січових стрільців, вояків армії УНР, героїв Крут, героїв Базару, героїв-шестидесятників, яких етапували в мордовські гулаги, героїв Чорнобиля, Героїв Небесної сотні та російсько-української війни.

На заході, який проходив у рамках проекту «Вивчай Україну!», констатувалося, що українські герої різні в часі і плині української держави: різні за політичними і релігійними переконаннями, світоглядом, соціальним статусом і , навіть, за національністю, але їх об’єднує свята любов до рідної землі, прагнення жити у власній державі вільно і гідно. «Пам’ятаємо. Перемагаємо.» і віримо, що Бог вбереже нам Україну.

«Пам’ятаємо. Переможемо» - це гасло маємо втілювати в життя в усіх напрямках нашого буття і стати потужною європейською нацією, гідною своїх прадідів великих.

Слава Україні!

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!