Новини

До Дня пам’яті жертв політичних репресій в Україні (оновлено)

Згідно з Указом Президента України від 21 травня 2007 року, вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму відбувається щороку у третю неділю травня.

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений. Темі масових поховань жертв політичних репресій комуністичного режиму в місті Хмельницькому присвячене наше дослідження.

Про масові захоронення жертв комуністичних репресій 1937-1938 років на території м. Хмельницького: в мікрорайоні Заріччя, за старим кладовищем, що на розі вулиці Степана Бандери та проспекту Миру, та на території старого міського кладовища по вулиці Кам`янецькій в районі вулиць Чехова і Толстого

Під репресії комуністичної влади у 1937-1938 роках у нашій області (Кам`янець-Подільська область утворена 22 вересня 1937 р.) потрапила понад 41 тисяча осіб. 39250 осіб було засуджено (або на тривалі терміни ув`язнення, або до вищої міри «соціалістичної «законності» - розстрілу). Розстріляно 12667 осіб.

Серед відомих та встановлених нині місць, створених у 1960-х -1970-х роках і засекречених комуністичною владою, масових захоронень закатованих людей у місті Хмельницькому офіційно визнані два.

Перше - на території старого міського кладовища по нинішній вулиці Кам`янецькій в районі вулиць Чехова і Толстого, в ділянці майстерень-гаражів та складу пально-мастильних матеріалів комунального АТП № 222801.

Друге - в мікрорайоні Заріччя, за старим кладовищем, на розі вулиць Ст. Бандери і пр. Миру, а саме, за пам`ятником на братській могилі воїнів-визволителів, що загинули в березні 1944 р., поблизу збудованої у 1995 р. швейної фабрики – нині ЗАТ «Хмельницьклегпром».

18 серпня 1989 р. на території міського кладовища за сектором військового кладовища по вул. Фрунзе ( нині Кам`янецька) з ініціативи місцевого РУХу міська влада відкрила меморіальну стелу з сірого бетону з двома гранітними табличками. На фасаді стели – табличка з чорного граніту з написом: «Жертвам репресій», збоку стели – табличка з червоного граніту з написом: «Від громадян Хмельниччини 1989 р.». Біля цього пам`ятного знаку влітку 1990 року були захоронені у братській могилі останки 20 жертв репресій у 12 трунах, які були віднайдені рухівцями на чолі з Павлом Гірником, Віктором Кліщем на спорудженні гаражного масиву по вул. Рибалка через дорогу від підприємства «Хмельницьклегпром». На ділянках офіційно підтверджених і вказаних на схемах захоронень на території КАТП № 222801 і майданчика, де розташований «Хмельницьклегпром», який перебрав свого часу недобудовану споруду фабрики від Міністерства легкої промисловості, було покладено асфальт, збудовано гаражі, інші приміщення. Пам`ятники та пам`ятні знаки на безпосередніх місцях захоронень відсутні.

 

За інформацією Музею історії міста Хмельницького

 

Додамо, Хмельницьке обласне товариство політичних в’язнів, репресованих і членів їх сімей налічує біля 50 членів (голова - Кузьма Матвіюк).

За період 2019-2021 років товариству з міського бюджету надана фінансова підтримка для здійснення статутної діяльності 37,0 тис. грн.

Рішенням сесії міської ради встановлені надбавки до пенсії колишнім політв’язням і репресованим по 600 грн. на місяць. Впроваджено виплату надбавки (101 особі по 300 грн на місяць) до пенсії членам сімей репресованих.

 

 

 

 

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!