Новини

Нові книги поповнять фонди бібліотек Хмельницької міської територіальної громади

До Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади надійшли книги, що незабаром поповнять фонди її бібліотек-філій, насамперед тих, котрі доєдналися в результаті створення нашої громади. Зараз література, а це близько 1500 примірників (140 назв), перебувають у відділі комплектування. Там їх сортують та в залежності від читацьких запитів розподіляють між бібліотеками-філіями.

«Наша громада збільшилася, відповідно збільшилася кількість бібліотечних філій – нас сьогодні вже 29. Фонди приєднаних філій мало поповнювалися протягом останніх років, тому ми відразу почали працювати над тим, аби жителі громади мали можливість почитати книги, найперше краєзнавчого спрямування, а також поетичні та прозові видання письменників Хмельниччини», – розповіла завідуюча відділу комплектування Централізованої бібліотечної системи Лілія Зозуля.

Такі книги бібліотекам вдалося отримати завдяки програмі «Читай українською», яка діяла у Хмельницькому протягом 2018-2020. На зміну їй з 2021 розпочалася реалізація «Програми підтримки читацької культури та книговидання у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки «#ЩодняЧитай українською»», котра сприяє виданню книг місцевих авторів, збірок, альманахів, а також передбачає поповнення фондів бібліотек, популяризацію літератури. На реалізацію такої за 5 років виділять понад 9 млн грн. Завдяки програмі «Читай українською» бібліотечні фонди загалом вдалося поповнити 2600 примірниками книг на суму 200 тис. грн.

Серед новинок, котрі надійдуть до філій близько за місяць, є література як для дорослих, так і для дітей.

«Це книги Наталії Поліщук, Марії Лисайчук, Ніни Шмурікової-Гаврилюк та інших письменників. Обов’язково бібліотеки отримають і місцеві літературні альманахи, серед яких буде «Південний Буг» та «Слово єднає!». Ми переконані, що серед читачів приєднаних філій ці книги будуть користуватися попитом, адже вони є популярними серед жителів Хмельницького. Читачам буде що читати, з чим знайомитися», – зазначила заступниця директора Централізованої бібліотечної системи Світлана Сінькова.

Додамо, що зараз також триває процес оформлення передплати для бібліотек на періодичні видання («Подільські вісті», «Проскурів», «Актуально для подолян», «Добрий господар», «Колосочок», «Пізнайко», «Журавлик» та інші). На необхідності наявності таких у книгозбірнях наголошують самі бібліотекарки, адже запевняють, що газети і журнали мають постійний попит: дорослим читачам цікаво переглянути місцеві новини, а діти завжди в захваті від яскравих дитячих журналів, на сторінках яких вони знаходять розповіді, статті, загадки та завжди захопливі поробки.

Детально про нові надходження можна уже дізнатися з електронного каталогу, яких розміщено на сайті Централізованої бібліотечної системи. Там регулярно з’являється інформація про усі бібліотечні новинки.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!