Новини

В Хмельницькому презентували Положення про громадський простір та участь мешканців громади в його плануванні

Сьогодні у міській раді презентували Положення про громадський простір та участь мешканців Хмельницької територіальної громади в його плануванні. Захід відбувся в онлайн-форматі. До спілкування долучилися заступник міського голови Роман Примуш, депутати, члени робочої групи з впровадження проєкту Ради Європи, громадські активісти, представники ЗМІ. Модерувала зустріч директорка Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук. Громадськість могла взяти участь в обговоренні, залишаючи коментарі під онлайн-трансляцією на сторінці Хмельницької міської ради в мережі фейсбук.

«Ми в Хмельницькому маємо ряд інструментів участі, за допомогою яких громадяни можуть долучатися до розвитку міста. Це і збори громадян, електронні петиції, громадські слухання, місцеві ініціативи. Сьогодні презентуємо ще один такий окремий інструмент - Публічні консультації щодо створення громадських просторів та участі жителів громади при їх плануванні. Вважаємо, це стане ще одним актуальним інструментом, за допомогою якого громадяни зможуть впливати на прийняття рішень щодо облаштування місць загального користування (площі, сквери, пляжі, громадські будівлі тощо). Відповідне рішення було вчора затверджено на засіданні виконавчого комітету і сподіваюся, що депутати міської ради його теж підтримають», - зазначив Роман Примуш.

Також Роман Борисович подякував за підтримку експертам Ради Європи.

Заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко зазначила, що цей проєкт є складовою плану дій Ради Європи на 2018-2022 роки і в його межах реалізується багато проєктів. Проєкт націлений на зміцнення громадської участі.

Громадський простір – це територія в межах населеного пункту громади, яка є відкритою та доступною для всіх її користувачів, виділена відповідно до містобудівної документації, а також громадські будівлі, споруди, комплекси комунальної власності, спеціально призначені для використання необмеженим колом осіб з метою спілкування, дозвілля, рекреації, проведення масових заходів.

Відповідно до цього Положення до громадського простору належать:

- пішохідні зони, парки, рекреаційні зони, сади, сквери, спортивні та дитячі майданчики;

- майдани, площі, бульвари;

- громадські будівлі, споруди та комплекси, які знаходяться у комунальній власності, спеціально призначені для використання необмеженим колом осіб з метою спілкування, дозвілля, рекреації, проведення масових заходів;

- пляжі, набережні;

- територія, прилегла до пам'яток культурної та історичної спадщини.

Для створення таких просторів будуть проводитись публічні консультації, процедури підготовки завдань на проєктування або конкурсів з планування громадських просторів детально прописані у Положенні.

Ініціаторами публічних консультацій можуть бути:

- виконавчі органи Хмельницької міської ради, що відповідають за створення громадських просторів, організацію благоустрою, створення проєктів окремих об’єктів містобудування, організацію діяльності закладів та установ культурного, освітнього, молодіжного, комунікаційного спрямування в громаді

- інститути громадянського суспільства, місцезнаходження яких, відповідно до відомостей єдиного державного реєстру, зареєстровано на території громади;

- жителі громади.

Публічні консультації проводяться відповідальним структурним підрозділом та поділяються на два типи:

- збір пропозицій від громадськості;

- діяльність спеціальної робочої групи з підготовки завдань на проєктування або конкурс.

Відповідальним структурним підрозділом формуються завдання на проєктування або конкурс з планування громадського простору

Далі проведення публічного заходу (громадські слухання, круглий стіл тощо), під час якого презентуються зібрані пропозиції жителів громади та результати опитування, відповідно до яких приймаються остаточні рішення щодо їх врахування.

На основі результатів публічних консультацій відповідальним структурним підрозділом формуються завдання на проєктування або конкурс з планування громадського простору.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!