Новини

«Бути архівістом – це покликання»

24 грудня – День працівників архівних установ. Це свято є проявом шани та поваги з боку держави до всіх, хто дбайливо зберігає сторінки тисячолітньої писемної історії українського народу. Збираючи документи й зберігаючи їх для прийдешніх поколінь, архівісти виконують важливу і відповідальну місію. Неможливо переоцінити необхідність щоденної роботи архівістів. Завдяки їхнім сумлінній праці в архівах зібрано документи, що розповідають про минуле краю і його славних людей. Саме працівники архіву допомагають відновити правду, назвати нові історичні факти, згадати забуті імена і події, цим самим забезпечуючи міцне науково-інформаційне підґрунтя розвитку держави. Тому їх професіоналізм і висока відповідальність, відданість обраній справі та надалі будуть запорукою дбайливого збереження неоціненної національної спадщини, створення об'єктивного літопису нашого краю і держави в цілому.

Упродовж десятиліть існування неодноразово змінювалась назва архівної установи. Архівний відділ Хмельницької міської ради починає свою історію з 2003 року. Але головні функції залишилися незмінними. Пріоритетними напрямками роботи як тоді, так і нині залишаються: надійне зберігання документів, поповнення архівних фондів якісною джерельною базою, вдосконалення систем обліку та всебічне використання і популяризація архівних джерел.

Сьогодні до архіву звертаються не лише науковці, вчителі, краєзнавці, а й сотні людей зі своїми життєвими проблемами й непростими запитаннями, на які квапляться знайти відповіді архівісти аби найповніше задовольнити всі як державні, так і приватні запити.

Зберігаючи писемні пам’ятки минулого, архів не живе вчорашнім днем, як це дехто собі уявляє. Архівісти активно намагаються зберегти та зібрати вже сьогодні якнайширше коло джерел, які характеризують увесь спектр нашого суперечливого життя.

Тож щиро вітаємо всіх, хто присвятив своє життя збереженню документальної пам'яті нашої країни та бажаємо міцного здоров'я, щастя, добра і злагоди вам і вашим родинам. Успіхів і натхнення вам у відповідальній і благородній справі.

 

 

Архівний відділ Хмельницької міської ради

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!