Новини

Хмельницький активно шукає шляхи співпраці з міжнародними партнерами

Міський голова Олександр Симчишин зустрівся з доктором Тареком Аль-Алуві – головою туніської діаспори в Україні, представником Республіки Туніс. Обговорювали шляхи налагодження двосторонньої співпраці в культурно-просвітницькій та економічній сферах, активізацію туризму. Сторони підписали взаємний меморандум про співпрацю.

«Тільки з початку грудня мав кілька важливих розмов з представниками Швеції, Тунісу, Узбекистану, Ізраїлю, Туреччини щодо співпраці. Такі зустрічі для нас ніколи не мали суто формального характеру. Завжди в першу чергу говоримо про інвестиції і шукаємо шляхи виходу хмельницького бізнесу на міжнародні ринки. Плануємо підписати угоду про міста побратими з туніським містом Мануба», - зазначив Олександр Симчишин.

Туніс і Україна давно і активно імпортують товари своїх виробників. Також наші туристи часто відвідують цю країну. Міська влада шукає можливість для хмельницьких виробників вийти на ринки Тунісу, також зацікавлена в обміні дитячими та культурними делегаціями.

«Кілька днів тому в нашому місті перебував Тобіас Тиберг, Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні. З ним також мав зустріч і розмову про розвиток міста, міжнародне і двостороннє співробітництво у сфері економіки та інвестицій. Подякував Послу за допомогу Уряду Швеції в реалізації проєктів офісу "Розумне довкілля". Грантова допомога, які ми отримали від уряду Швеції - 540 тис євро.

Цікаво, що ми вже маємо місто-партнер у Швеції. Угода про поріднення міста Хмельницького з містом Крамфорс (Швеція) укладена в травні 1997 року. Але, на жаль, наразі вона є формальною, тому ми зацікавлені в пошуку міст, з якими могли би вести живий діалог і обмінюватися досвідом у різних сферах. Будемо над цим працювати. Тобіас Тиберг підтвердив, що Швеції цікаве співробітництво з Хмельницьким і в індустріальних проектах, і в сфері IT. Домовилися, що після завершення пандемії коронавірусу відбудеться обмін бізнес-делегаціями.

Також днями мав спілкування з представниками Посольства України в Республіці Узбекистан та містом Наманган. Спільно з хокимом міста Наманган напрацювали “дорожню карту” з розширення співпраці та налагодження економічного, наукового, технічного та культурного партнерства між нашими містами», - розповів Олександр Сергійович.

Також налагоджуються ділові контакти в текстильній промисловості, підприємствами Хмельницького встановлюються партнерські відносини з текстильними виробниками Намангану, опрацьовуються можливості співпраці в сфері постачання сільськогосподарської продукції. Важливо: розпочато співробітництво між вищими навчальними закладами Хмельницького та Намангану в сфері освіти та науки. Триває підготовка щодо підписання угоди про споріднення між містом Хмельницький та містом Наманган.

Спільно з Посольством України в Республіці Узбекистан та керівництвом міста Наманган планується:

- проведення бізнес-форуму, присвяченого розвитку співпраці у сфері легкої промисловості, перемовин щодо створення спільних підприємств; підписання прямих контрактів між узбецьким бізнесом та хмельницькими торговими компаніями, які будуть реалізовувати узбецький текстиль;

- розвиток співпраці у сфері медицини: підготовку узбецьких медичних кадрів в українських ВНЗ, організацію стажувань медиків, співпрацю між клініками;

- співпрацю в розвитку футболу, обмін досвідом між тренерами, проведення спільних заходів, започаткування співпраці між футбольними клубами «Поділля» та «Навбахор»;

- візит хмельницького бізнесу до міста Наманган.

1 грудня міський голова взяв участь у конференції за допомогою Zoom-зв’язку з Євгеном Корнійчуком, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Державі Ізраїль. Домовилися про співробітництво в економічній сфері, участь підприємств міста у виставках в Ізраїлі після завершення карантину.

Посольству надали інформацію про підприємства Хмельницького, які зацікавлені експортувати на ринок Ізраїля. В січні заплановано провести Zoom-конференцію Посла з бізнесом Хмельницького, на якій планується обговорити можливості для наших підприємств-виробників, які з’являться після набрання чинності Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль, питання про перспективи створення спільних підприємств з ізраїльським бізнесом та можливостей виходу на ринок Об’єднаних Арабських Еміратів, які мають такі підприємства.

«Також плануємо укладення угоди про побратимство з ізраїльським містом, пропозиції щодо надання послуг медичного туризму для ізраїльтян та пропозиції технічних вищих навчальних закладів Хмельницького для іноземців, можливості запровадження у місті системи Smart city, яка запропонована посольством», - зазначив міський голова.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!