Новини

Управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради відзначає 50-річчя від дня створення

У грудні цього року виповнюється 50 років від дня створення управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради. Урочистості з цієї нагоди відбулися у приміщенні міської ради. Винуватців події привітав заступник міського голови Андрій Бондаренко.

Зокрема наголосив, що архітектори та містобудівники – це творці рідного міста й України. Завдяки їхній творчій праці, наполегливості й активним зусиллям Хмельницький розбудовується, оновлюється, здобуває сучасного вигляду, зберігаючи при цьому історичну своєрідність архітектурних споруд. Будівничі роблять все для того, щоб хмельничанам жилося комфортно та затишно. Та, крім творчої роботи, яка вимагає точних розрахунків та знань, архітекторам також доводиться працювати з різними документами.

«Управляння архітектури і містобудування відзначає ювілей. Це свято дуже почесне, адже далеко не кожний знає роботу управління архітектури міста. Кожен архітектор хоче прийти на роботу, думати, планувати, щось малювати, креслити, генерувати якесь бачення, а по факту часто відбувається так, що змушений працювати з листами, зверненнями, виїжджати до людей за скаргами. Це частина нашої з вами роботи, ми маємо її виконувати, адже це наші громадяни і вони чекають від влади допомоги – зазначив заступник міського голови Андрій Бондаренко, звертаючись до будівничих міста. – Робота архітектора водночас складна, адже далеко не кожному подобається, коли ми прибираємо (демонтуємо) незаконно встановлені гаражі, виносимо МАФи за межі центральної частини міста, коли підприємців змушуємо міняти вивіски, робити під єдиний архітип тимчасові споруди, аби вони гармонійно вписувалися в архітектуру міста. Це не дуже популярні методи, які не завжди знаходять розуміння зі сторони підприємців, але це потрібно робити для майбутнього нашого міста».

Принагідно заступник міського голови подякував колишнім керівникам та працівникам управління, побажав щоб і надалі вони знаходили в собі сили для творчості на користь територіальної громади міста.

Під час урочистостей кращим з кращих архітекторам, інженерам-проектувальникам, спеціалістам міського управління архітектури та містобудування вручили грамоти Хмельницької міської ради та подарунки за багаторічну сумлінну та плідну працю, розбудову міста Хмельницького. Серед них – Громихін В’ячеслав Михайлович, який працював з 1971 по 1975 рік заступником головного архітектора міста Хмельницького, Пирожок Олександр Антонович (1975 по 1993 рік обіймав посаду начальника технічного бюро управління, головного архітектора міста Хмельницького, також був першим заступником міського голови за часів головування Михайла Чекмана), Сердюков Василь Олексійович (з 1994 по 1997 рік головний архітектор міста), Панасюк Віктор Матвійович (з 1991 по 1999 рік заступник головного архітектора міста).

До привітань долучилися директор Департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олександр Чорнієвич та в.о начальника управління архітектури та містобудування Максим Дружинін. Наголошували, що двері Департаменту та управління архітектури завжди відчинені для тих людей, які працюють у сфері архітектури, містобудування, для того, щоб спілкуватися, консультуватися, знаходити компромісні рішення, аби місто Хмельницький розвивалося активніше, прогресивніше, щоб рішення архітекторів завжди знаходили підтримку в інвесторів, замовників будівництва і найкращі проекти якнайшвидше реалізовувалися у місті.

На святкування завітали гості з сусідніх міст, зокрема з Херсону. Своїми приємними спогадами з присутніми поділився В’ячеслав Громихін, який розпочинав свою трудову діяльність у Хмельницькому, працюючи на початку 70-х років заступником головного архітектора міста. В’ячеслав Михайлович є співавтором багатьох меморіальних місць нашого міста й області, зокрема, Меморіалу Вічної Слави, що на перехресті Старокостянтинівського шосе та проспекту Миру, архітектурного ансамблю меморіального комплексу на Військовому кладовищі. Працював у період головування Анатолія Сургунда.

«Меморіальні місця доглянуті. Відчувається на кожному кроці турбота влади у вашому місті. Вчора навіть фотографував ваші пішохідні переходи. У порівнянні з Херсоном – Європа», - зазначив В’ячеслав Михайлович.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!