Новини

Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating присвоїло Хмельницькому рейтинг інвестиційної привабливості на рівні invА

Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомляє про присвоєння рейтингу інвестиційної привабливості місту Хмельницькому на рівні invА. Об’єкт рейтингування з рейтингом invА характеризується високою інвестиційною привабливістю, порівняно з іншими об’єктами рейтингування, однак спостерігається чутливість до впливу інвестиційних ризиків.

Визначений рівень рейтингу інвестиційної привабливості м. Хмельницького відображає:

1.Структуру економічного комплексу та динаміку ключових економічних показників
Хмельницький є адміністративним та економічним центром Хмельницької області. На 271,3 тис. жителів у місті функціонує близько 2,7 тис. підприємств та 20,3 тис підприємців. Економічний комплекс є диверсифікованим за галузями та напрямками. Основу економіки формують переробна промисловість й торгівля. Більшість економічних показників у 2016-2018 рр. демонстрували зростання та є співставними із середніми по країні. У 2018 році, відносно 2017 року обсяг промислової продукції збільшився на 16,7% (до 14,4 млрд грн), оборот роздрібної торгівлі – на 10,6% (до 6,7 млрд грн), зовнішньоторговельний оборот – на 19,8% (до 405,9 млн дол. США), обсяг виконаних будівельних робіт – на 53,7% (до 2,2 млрд грн).

2. Стан ринку праці
За відносно низького рівня зареєстрованого безробіття, середня зарплата по місту у 4-му кварталі 2018-го року склала 8,1 тис. грн (84% від показника по країні), хоча і зросла за рік на 20%. Середньооблікова кількість штатних працівників практично не змінюється впродовж останніх років та складає 65,6 тис. осіб, ще 32,1 тис. осіб працює на приватних підприємців. При цьому, в місті функціонує 18 вищих та 6 професійно-технічних учбових закладів, які випускають близько 6 тис. випускників щороку та готують «кадри» більш ніж за 100 спеціальностями.

3. Природньо-географічний потенціал та логістичні можливості
Загальна площа міста складає 9 747,5 тис. га. Хмельницький має вигідне географічне розташування і значні логістичні можливості. Місто розташоване на перетині 2 європейських автомобільних маршрутів - Е50 й GO Highway (будується) та маршруту загальнодержавного значення - М12, має добре залізничне сполучення. Окрім того, досить розвиненою є локальна транспортна та складська інфраструктура.

4. Регуляторну політику, умови для ведення бізнесу та бюджетні можливості
Рішення щодо регулювання діяльності бізнесу є прозорими та публікуються на офіційному сайті міської ради. Окрім того, на місцевому і регіональному рівні діють програми підтримки бізнесу – як фінансової, так і консультативної. У місті локалізовані ключові адміністративні органи Хмельницької області, а також побудована система надання адміністративних послуг (217 адміністративних послуг та видача 23 видів документів дозвільного характеру). Потенційні об’єкти для інвестування ідентифіковані та доступні (інформація й умови розміщено на сайті). На площі 90,9 га. створено індустріальний парк «Хмельницький». Сервісна інфраструктура для бізнесу має достатній рівень розвитку. Загальні надходження до бюджету у 2018 році склали 3,2 млрд грн, з яких 54,8% – власні доходи. Частина коштів стабільно спрямовується на розвиток інфраструктури (частка капітальних видатків склала 15% у 2018 році).

5. Умова життя та безпеку
Місто має розвинену освітню, медичну, соціальну, комунальну інфраструктуру та задовільний стан екології. При цьому до основних проблем інженерно-транспортної сфери слід віднести застарілий стан житлового фонду і зношеність зовнішніх та внутрішньо будинкових інженерних мереж, а також недостатнє фінансування ЖКГ. 70% водопровідних й каналізаційних мереж, 65% мереж теплопостачання потребують заміни. Незважаючи на наявність нового будівництва, переважна частина житлових об’єктів та технічних приміщень є фізично та морально застарілими. Разом з тим, налагоджується співпраця з МФО стосовно участі в реалізації заходів з енергозбереження та енергоефективності.

Дмитро Задесенець, директор муніципального департаменту рейтингового агентства IBI-Rating, зазначив: «При визначенні рейтингу інвестиційної привабливості міста рейтингове агентство враховує природно-ресурсний потенціал, економічну, соціальну та фінансову базу, якість інфраструктури, стан екології, операційне середовище, включаючи систему управління та умови для бізнесу на локальному рівні».

«Я вітаю рішення агентства IBI-Rating щодо присвоєння рейтингу на рівні, який відображає високу інвестиційну привабливість Хмельницького (invА). Це позитивний сигнал для інвестиційного співтовариства і визнання успішності реалізації стратегії розвитку міста, спрямованої на поліпшення легкості ведення бізнесу й створення комфортних умов для життя мешканців нашого міста. У найближчому майбутньому драйверами зростання економіки Хмельницького повинні стати проекти в легкій промисловості та логістиці. Також, хочу запевнити про готовність влади міста надавати підтримку і супровід кожного інвестиційного проекту», - прокоментував рішення агентства Олександр Симчишин, міський голова м. Хмельницького.

Інформація з сайту IBI-Rating Agency.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!