Новини

Роз’яснення щодо впорядкування умов надання послуг з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та гарячого водопостачання

З 1 травня 2019 року МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» та КП «Південно-Західні тепломережі» припиняють нарахування плати за надання послуг з обслуговування внутрішньобудинкових систем. До 1 травня 2020 року мешканці будинків, за рішенням зборів співвласників, мають право на визначення виконавця вищезазначених послуг.

Роз’яснення щодо впорядкування умов надання послуг з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та гарячого водопостачання надає заступник начальника управління житлово-комунального господарства – начальник планово-фінансового відділу Наталія Вітковська.

29.05.2018 року виконавчим комітетом Хмельницької міської ради від імені співвласників багатоквартирних будинків, мешканці яких не обрали самостійно управителя (не створили ОСББ), укладено договори про надання послуги з управління багатоквартирним будинком з підприємствами, яких за результатами конкурсу, рішенням виконавчого комітету № 241 від 23.05.2018 року призначено управителями багатоквартирних будинків.

Перелік послуг з управління багатоквартирним будинком, який є невід’ємною частиною Договору, визначений відповідно до вимог законодавства. До вказаного переліку віднесено послугу з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання і гарячого водопостачання.

Функції з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання і гарячого водопостачання, їх поточного ремонту житлових будинків були передані рішенням виконавчого комітету теплопостачальним організаціям, тому оплату цих послуг мешканці здійснювали на рахунки МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» або КП «Південно-Західні тепломережі». Розмір плати відповідав складовій тарифу з утримання будинку і споруд та прибудинкової території в частині технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання і гарячого водопостачання, що був встановлений для ЖЕКів у 2013 році.

Тому, після підписання та введення в дію з 11.06.2018 року договорів на управління багатоквартирними будинками, ціну на послугу з управління було зменшено в частині обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання і гарячого водопостачання.

Одночасно з цим інформуємо, що згідно до ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» управління багатоквартирним будинком здійснюється співвласниками. Співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у відповідності до статті 10 вищезазначеного Закону.

З 01.05.2019 року вводиться в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Відповідно до норм законодавства обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, можуть здійснювати підприємства, що забезпечують надання комунальних послуг (з теплопостачання, гарячого водопостачання, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, крім послуг з постачання та розподілу природного газу і електричної енергії) на підставі відповідного договору із співвласниками.

Отже, з 01.05.2019 року до 01.05.2020 року мешканці будинків, за рішенням зборів співвласників, мають право на визначення виконавця вищезазначених послуг.

У разі неприйняття зборами співвласників рішення щодо визначення виконавця послуг, обслуговування внутрішньобудинкових систем буде, як і раніше, здійснювати управитель багатоквартирного будинку.

До моменту визначення на зборах співвласників виконавців послуги з технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж та їх поточного ремонту, для забезпечення соціальних гарантій громадянам щодо отримання пільг та субсидій, послугу з обслуговування внутрішньобудинкових мереж теплопостачання і гарячого водопостачання мешканці житлових будинків повинні сплачувати управителю.

Управитель, в свою чергу, з 01.05.2019 року приведе вартість послуг у відповідність до ціни на послуги з управління, що зазначена в договорі. Теплопостачальні організації (МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» та КП «Південно-Західні тепломережі») з 01.05.2019 р. припиняють нарахування вартості за надання послуги з обслуговування внутрішньобудинкових мереж теплопостачання і гарячого водопостачання.

Інформація про управителів багатоквартирних будинків міста Хмельницького, контактні телефони, номер та дату укладання договору, ціну послуги з управління багатоквартирним будинком.

За додатковою інформацією звертатися за номерами телефонів: 65-79-57, 65-02-54, планово-фінансовий відділ управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!